 צילום ארכיון: ניר אריאלי
|
מתן הפטורים לא יתבסס מעתה רק על אבחנת רופא מומחה. בחיל ישלבו גם רופא תעסוקתי בהליך שבו נבחנות בקשות לפסילת מקצוע מטעמים רפואיים. מנתוני זרוע האוויר עולה: אחד מכל חמישה חיילים המיועדים לשירות טכני - נושר במהלך שלב ההכשרה
רופא תעסוקתי יהיה חבר בכלל הוועדות בחיל האוויר הבוחנות מתן פטורים מתפקידים לחיילי חובה. היוזמה החדשה גובשה לאור נתונים המעידים כי כ-20 אחוז מהחיילים המיועדים לשירות במערך הטכני של החיל - נושרים במהלך ההכשרה לתפקיד, ורבים מהם מתבססים בבקשותיהם על סיבות רפואיות.
"מימדי הנשירה על רקע בריאותי, כמו גם משך ההכשרות ועלותן הגבוהה יחסית, חייבו בחינה מחודשת של סוגיית מיצוי כוח האדם במערך הטכני", הסביר רע"ן רפואה אווירית, סא"ל רונן לויטה. לדבריו, יישום התוכנית הניסיונית כבר הביא לחיסכון של כמיליון שקל בעלויות ההסמכה השנתיות של המערך.
באחרונה נערך פיילוט בנושא, במסגרתו נבחנו מחדש פניותיהם של 94 חיילים מהמערך הטכני, שקיבלו פטור מתפקידיהם מטעמים רפואיים, כאשר בדיונים על כשירותם השתתף לראשונה גם רופא תעסוקתי מומחה. כחלק מהתהליך, בוצעה סקירה של המידע הרפואי על החייל, כולל חוות דעת של רופאים מומחים, ונבדקה רגישות החיילים לחומרים שעמם הם באים במגע בשירותם. לאחר הבדיקה המחודשת והמדוקדקת, הגיעו חברי הוועדה למסקנה כי יש להחזיר למסלול ההכשרה כמעט מחצית מהחיילים להם ניתן הפטור.
עד כה, ההנחיות בתחום חייבו את הרופא היחידתי ליישם את המלצות הרופאים המומחים, גם אם הוא חולק על אבחנתם. מדיניות זו יצרה מצבים שבהם חייל שהתלונן לרופא המומחה על בעיה אורתופדית או על קשיים לתפקד בסביבת שמנים ודלקים, למשל, קיבל פטור אוטומטי משירות במערך הטכני והופנה לוועדות שיבוץ מחדש. צירוף הרופא התעסוקתי, מאמינים בחיל האוויר, יאפשר לקבוע ביעילות האם הבעיות הרפואיות עליהן דווח - מחייבות את הפסקת ההכשרה המקצועית או את השירות בתפקידים טכניים.
חיילי המערך הטכני מוסמכים באופן ייעודי לתפקידיהם, תוך הקדשת משאבים רבים מצד החיל. "בעידן שבו נתוני הגיוס נמוכים מתמיד ואנו עדים לירידה במקורות כוח אדם, עשוי השינוי שביצענו לסייע באופן משמעותי במיצוי מיטבי של המשרתים במערך הטכני", הדגיש סא"ל לויטה.