
|
במשרד הביטחון ובחיל הים שוקדים בימים אלו על ייצור חליפת צלילה מתנפחת שעשויה להציל חיים. מד מיוחד יעקוב אחר קצב הנשימה של הצוללן ובעת חירום החליפה תתנפח והוא יועלה אל מעל פני הים. החליפות ישולבו באימונים בלבד
חליפת צלילה מיוחדת עשויה להציל חיים של צוללנים. חיל הים, בשיתוף המינהלת לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות (מפא"ת) של משרד הביטחון, עוסק בימים אלו בפיתוח החליפה, שתמנע מצוללנים לחוות מצב של שיכרון מעמקים.
התופעה נגרמת כתוצאה מעודף חנקן המצטבר בגוף, הגורם לצלצולים באוזניים, לתחושת אופוריה, לסחרחורת ולפגיעה במהירות התגובה. אם הצוללן עולה לעומק של 30 מטר ופחות - נעלמים כל התסמינים בבת אחת. פיתוח החליפה החל בעקבות מספר מקרים שבהם צוללנים נפגעו כתוצאה משיכרון מעמקים, שחלקם הסתיימו במוות.
לחליפת הצלילה המיוחדת, ששמה "די-אס-אר-די", מחוברת רצועה המודדת את קצב הנשימה של הצוללן, בדומה לאמצעים למדידת דופק בהם משתמשים אתלטים. בקצה הרצועה קיים מד, המוצמד לבית-החזה של הצוללן ובודק את קצב נשימתו, על-פי העלייה והירידה של חזהו. כאשר המד מזהה חריגה בקצב הנשימה של הצוללן, מתנפץ מיד בקבוק האוויר המחובר לחליפת הצלילה, החליפה מתנפחת ובכך נמשך הצוללן מעלה אל מעל פני הים.
"מדובר בפיתוח המיועד לצה"ל, שכן לא ניתן למצוא חליפות מסוג זה בשוק האזרחי", סיפר רע"ן ההנדסה הימית בחיל הים, סא"ל שמעון חי. "הסיבה העיקרית לפרויקט הפיתוח היא החשש משיכרון מעמקים, שעלול להוביל במקרי קיצון גם למוות. מקרים כאלו התרחשו בעבר, ואנו עושים כל שנוכל כדי למנוע את הישנותם בעתיד".
פיתוח החליפה החל לפני כשמונה חודשים, וייצור אב-הטיפוס צפוי בתוך כשנה. גורמים המעורים בנושא ציינו כי במידה שהדגם יעורר שביעות רצון, יחל ייצורן של החליפות. לצד זאת, גם לאחר תחילת השימוש בחליפות, אלו ישולבו רק באימונים שיבצעו הצוללנים של חיל הים. נוהל זה נועד למנוע את חשיפת הלוחמים לאש האויב ואת הופעתן של תקלות בלתי צפויות בעת לחימה.