 צילום ארכיון: עמוס חלפון
|
הנגיסה בשטחי האש מורגשת כבר עתה במחנות בדרום הארץ. בצה"ל יתמודדו עם התופעה באמצעות הרחבת מתקנים קיימים. סיבות נוספות להקטנת היקפם של אזורי האימונים: התפתחות יישובים ומגמת התרחבות של בני מיעוטים בנגב
שטחי האש המשמשים לאימוני כוחות צה"ל יצומצמו במהלך העשור הקרוב - כך עולה מתוכנית התשתיות הצבאיות החדשה שגובשה באחרונה.
הסיבה להקטנת היקפם של שטחים אלו נעוצה בבנייה אזרחית גוברת בקרבת בסיסים צבאיים, וכן בעקבות התרחבות יישוביים, השתלטות אוכלוסיות מיעוטים על שטחי אש בנגב ומגבלות תנועה ואימונים באזורים המיועדים לצורכי חקלאות ומרעה.
נכון להיום, מתפרסים שטחי האש במדינת ישראל על פני כשמונה מיליון דונם, המחולקים בין שלושת הפיקודים המרחביים - והם אלו שאחראים להקצות שימוש בהם, בהתאם לצורכי היחידות המתאמנות בתחומם.
תופעת המחסור בשטחי אש מורגשת כבר היום, בעיקר בבסיסי האימונים וההכשרה של זרוע היבשה בדרום הארץ. במרכז לאימונים ביבשה (מל"י) בצאלים, לדוגמה, מתמודדים עם נגיסת שטחים מכיוון היישוב חלוציות, הסמוך לבסיס, ואילו בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים חל בשנים האחרונות תהליך נסיגה בשטחי האש המורשים לאימונים, בעקבות התרחבות היישוביים גבעת חזן ובית מרשם.
לאור זאת, מתכננים בזרוע היבשה, באגף התכנון ובאגף הלוגיסטיקה, הרפואה והמרכזים, לבסס ולהרחיב את תשתיות הסימולציה שנבנו במרוצת השנים. בקרוב אף יבחנו גורמים רלוונטיים את נחיצות הקמתם של מתקני לוחמה בשטח בנוי (לש"ביות), כדוגמת לש"ביית שיקגו, שנחנכה לפני כשנתיים ומהווה הדמיה מדויקת של עיר פלסטינית טיפוסית.
במקביל, בעקבות יישום התוכנית המטכ"לית "צה"ל עולה דרומה" ובשל פינוי מחנות ושיווק קרקעותיהם, יוקצו שטחי אש ייעודיים לחלק מהיחידות המיוחדות, ובהן יחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם) וסיירת מטכ"ל. יחידות שונות של חיל המודיעין ושל אגף התקשוב, שאינן זקוקות לשטחי אש צמודי-בסיס, עשויות ככל הנראה להתאמן במטווח המתקדם שיוקם בקריית ההדרכה (עיר הבה"דים), או במחנות אחרים הממוקמים באזור הדרום.