שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  משפט מורכב
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
משפט מורכב
הפרקליטות הצבאית מסכמת את שנת 2007
שיר כהן, ‏יום ראשון ‏11 ‏מאי ‏2008
בית-משפט צבאי
צילום ארכיון: ליטל איפרגן

כ-8,000 כתבי אישום הוגשו אשתקד נגד חיילים. העבירות השכיחות ביותר: הפרת חוקי תנועה, עריקות ושימוש בסמים. ירידה נרשמה בשנה האחרונה בכמות תקריות האלימות וההתעללות. 6,000 תיקים נידונו בעניינם של פלסטינים בבתי-המשפט בשטחים. מספר האישומים בגין פעילות חבלנית צומצם ב-18 אחוז


מרבית כתבי האישום שהוגשו נגד חיילים בשנת 2007 עסקו בעבירות תעבורה. מדוח הסיכום השנתי של הפרקליטות הצבאית לשנה שחלפה, שהגיע לידי "במחנה", עולה כי מבין כ-8,000 כתבי אישום שהוגשו נגד לובשי מדים, 3,500 נידונו בבתי-הדין הצבאיים לתעבורה. אלפי חשדות נוספים לביצוע עבירות תנועה עודם מצויים תחת חקירת המשטרה הצבאית. נתון זה מבטא עלייה של 57 אחוז לעומת שנת 2006, בה הגישה הפרקליטות 2,219 כתבי אישום שעסקו בהפרת חוקי התנועה. 

במקום השני ברשימת העבירות השכיחות ביותר ב-2007 דורגו עריקות, היעדרות משירות ובריחה ממשמורת, כשלאחריהן ניצבות עבירות הסמים - חרף מגמת ירידה שנרשמה בתחום זה בהשוואה ל-2006. במקביל, חלה עלייה במספר כתבי האישום שהוגשו בגין גרימת מוות ברשלנות, עבירות מין, הוצאת רכוש מרשות הצבא, שימוש ברכוש שלא למטרות צבאיות והתרשלות בתפקיד. 

לצד אלו, נרשמו מגמות ירידה בעבירות אלימות, התעללות והטלת שררה על פקודים. פרט לכך, צומצם ב-30 אחוז מספר כתבי האישום שהוגשו בגין ביזה, וחלה ירידה של עשרה אחוזים בכמות האישומים על שימוש בסמים. בעבירות פליליות אחרות, שאינן נוגעות באופן ישיר למסגרת הצבאית, דוגמת גניבה או פגיעה בפרטיות, נרשמה עלייה של 67 אחוז בכמות כתבי האישום. 

במהלך 2007 עלה ב-43 אחוז מספר המקרים שבהם נטלו חיילים נשק מרשות הצבא. לעומת זאת, ב-2006 נרשמו 108 אירועים של שימוש בלתי חוקי בנשק - בעוד שאשתקד התרחשו רק 46 מקרים מסוג זה. מספר כתבי האישום בגין אובדן נשק, אגב, נותר יציב בשנתיים האחרונות, והוא עומד על 11 בשנה. 

דוח הסיכום השנתי מצביע עוד על כך שמרבית התיקים שעסקו בעבירות רכוש, ולצדם מקרי מרמה ועבירות כלכליות מתוחכמות, טופלו בעיקר על-ידי פרקליטות פיקוד הצפון. לאורך השנה שחלפה הגישו גופי התביעה והסנגוריה הצבאיים 106 ערעורים על הכרעות של בתי-המשפט. מרבית הערעורים נתקבלו - ובחלק מהתיקים אף נפתח דיון מחודש. 

התחזקות פלילית

קרוב ל-3,000 כתבי אישום הוגשו בשנה האחרונה נגד פלסטינים בגין פעילות חבלנית עוינת. מסיכום הנתונים של בתי-המשפט הצבאיים באיו"ש, מתברר כי ב-2007 חלה ירידה של כ-18 אחוזים במספר האישומים בתחום זה בהשוואה לשנה שקדמה לה, אך כתבי האישום הנוגעים לפח"ע עדיין מהווים את מרבית פעילות בתי-המשפט בשטחים.

תחום הפעילות השני בהיקפו בו דנו בתי-המשפט באיו"ש נוגע לפלסטינים שהואשמו בשהות בלתי חוקית בשטח ישראל, כאשר מספר כתבי האישום שהוגשו בגין עבירה זו עלה ב-16 אחוז במהלך 2007. במקום השלישי ברשימה ניצבות עבירות של הפרת הסדר, בהן נרשמה ירידה קלה של כשלושה אחוזים, כשבמהלך השנה שחלפה הוגשו בנושא 1,048 כתבי אישום. נתונים אלו ממשיכים לבטא מגמת ירידה משמעותית בהשוואה ל-2005, בה הוגשו 1,601 כתבי אישום בגין הפרת סדר.

בשנה האחרונה נרשם זינוק של 50 אחוז בכמות כתבי האישום שהוגשו נגד פלסטינים בתחום הפלילי, ומספרם עמד על 570. לצד זאת, ב-2007 חלה דווקא ירידה במספר האישומים נגד תושבי השטחים בגין רצח או ניסיון לרצח. מגמה זו, העריכו בפרקליטות איו"ש, נובעת מהרגיעה הביטחונית היחסית שאפיינה את שנת 2007, וכן מיוחסת למאמצי הסיכול ולפעילות האינטנסיבית של כוחות הביטחון ביהודה ושומרון. 

בשנה שחלפה הוגשו למעלה מ-3,000 בקשות להוצאת צווי מעצר מינהליים - עלייה של כארבעה אחוזים בהשוואה ל-2006. במהלך 2007 נרשמה גם עלייה של כ-16 אחוז בשיעור הערעורים על צווים אלו, כאשר רק אחד מכל חמישה ערעורים התקבל. זאת, בעוד שבשנה שקדמה לה התקבלו 52 אחוז מהערעורים. 

מספר הפלסטינים שהוחזקו כעצירים מינהליים עמד ב-2007 על 2,198, לעומת 1,986 בתום שנת העבודה 2006. השנה האחרונה התאפיינה גם בשחרור אסירים פלסטינים, כחלק ממדיניות המחוות שהנהיגה ממשלת ישראל כלפי הרשות הפלסטינית. במסגרת זו, בחנה פרקליטות איו"ש את שחרורם של למעלה מ-800 אסירים ביטחוניים. 

"מערך הייעוץ המשפטי מעורב כיום בפעילות המבצעית של צה"ל ובהיערכותו ללחימה, כפי שמעולם לא היה בעבר, ואני מברך על השינוי", ציין הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אביחי מנדלבליט. "אנשי פרקליטות איו"ש המשיכו ללוות את כלל ההיבטים המשפטיים של פעילות כוחות צה"ל וגורמי הביטחון באזור - הן בפן המבצעי-לחימתי, הן בפן ההומניטרי והן בפן האזרחי".  

במהלך שנת העבודה 2007, עסקו קציני היחידה לייעוץ משפטי באיו"ש במתן חוות דעת הנוגעות להיבטים המשפטיים של הפעילות הביטחונית, בדגש על הלחימה בארגוני הטרור הפלסטיניים. במסגרת זו, ניתן ייעוץ משפטי שוטף ובזמן אמת לפיקוד המרכז, לאוגדות ולחטיבות המרחביות הפועלות בשטחו, תוך השתתפות בדיונים, בהערכות מצב ובעבודות מטה. לאורך השנה טיפלו קציני הפרקליטות של איו"ש ב-550 עתירות לבג"ץ, כמו גם בעשרות רבות של תביעות אזרחיות והליכים משפטיים שונים.

אחת העתירות המרכזיות עסקה במגבלות התנועה המוטלות על פלסטינים בכביש 443, הסמוך למודיעין. העותרים הפלסטינים ביקשו כי צה"ל יאפשר תנועה במקטע הכביש העובר באיו"ש, ולא ימנע כניסה לרמאללה דרך מעבר ביתוניא. כחלק מהטיפול בעתירה זו, פירטה המדינה את השיקולים הביטחוניים שעומדים בבסיס החלטתה להטיל מגבלות באזור, וציינה כי אלו נעשו באופן מידתי. במסגרת הטיפול בתיק, הוגשה לעותרים הצעה להסדר חדש, לפיו יורשו לנוע בציר כ-80 כלי רכב פלסטיניים - ציבוריים ברובם - לאחר שיעברו את הבידוק המתאים. 

עתירה נוספת שהעסיקה את גופי הייעוץ המשפטי ביהודה ושומרון היא פנייתם לבג"ץ של תושבי הכפר בילעין, שמחו על הקמת גדר הביטחון המפרידה בין שכונת מתיתיהו-מזרח לבין הכפר. שופטי בג"ץ קיבלו את העתירה, וקבעו כי לא הייתה הרשאה להתחיל בעבודות הבנייה, מאחר שהתוכנית טרם אושרה סופית.

העצמת היועצים

תהליך הפקת הלקחים בצה"ל, שהחל בעקבות מלחמת לבנון השנייה, לא פסח גם על הפרקליטות הצבאית. אולם באופן מעשי, עוד בפרוץ המלחמה האחרונה, הייתה נתונה הפרקליטות בעיצומה של בחינה ארגונית מקיפה, שנועדה לחזק את היחידה ולבצע בה התאמות מבניות נדרשות, לצורך מימוש חזונה וייעודה. בשנה האחרונה, כחלק מהמסקנות שגובשו לאור פעילות הפרקליטות הצבאית בעת המלחמה, הוחלט לקדם שינויים נוספים בארגון, שהשפיעו על אופי העבודה ועל מהותה. 

הראשונה מבין התמורות הנה התבססות גדולה יותר של מערך הייעוץ המשפטי בתחום המבצעי: לראשונה מונו יועצים משפטיים ייעודיים ליחידות לוחמות - עד לרמת האוגדה - שנועדו ללוות אותן בשעת חירום ובעת שגרה, ובמהלך ההכנות למצבי לחימה. פרט למערך החירום, הביאו המהלכים השונים להעצמת גופי הייעוץ המשפטי הסדירים. כך, הוצבו יועצים משפטיים קבועים בפיקודי הצפון והדרום ובזרוע היבשה, שהצטרפו ליועמ"שים שפועלים זה שנים בפיקוד המרכז, בזרועות האוויר והים וביתר אגפי צה"ל. 

"דומה כי מהיום אין עוד ספק בחיוניות וברלוונטיות של הייעוץ המשפטי לפעילות המבצעית", קבע תא"ל מנדלבליט. "אנשינו עוסקים באופן יומיומי בהיבטים המשפטיים של הלחימה בארגוני הטרור, ומלווים את פעילות צה"ל בזירה הפלסטינית על מכלול היבטיה, כמו גם את ההכנות ללחימה בזירות אחרות. אנו עדים שוב ושוב להכרת המפקדים בתרומתם של היועצים המשפטיים ובחשיבותם, תוך שילוב נכון של אנשינו בעשייה המגוונת. אני מאמין כי תהליך זה ילך ויעמיק גם השנה".

השתתף בהכנת הכתבה: אור הויבן

 
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
המטכ"ל נפרד מאולמרט: "הענקת את חופש הפעולה הדרוש"
במקשנ"ר מתכוננים להגברת שימוש בטנקים בשטחים בנויים
החום בשיא: גולני זכתה לביקוש הגבוה ביותר בתולדותיה
שיעור נפגעי ההלם במבצע בעזה - הנמוך בתולדות צה"ל
המל"מ: חמאס מחפש ראיות לשימוש בתביעות בין-לאומיות
יותר ממחצית מנקודות הבידוק באיו"ש יפונו עד ספטמבר
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.