 צילום: ברית שליט
|
שביעות רצון גבוהה מהיחידה ומהמפקדים, לצד בעיה בזמינות שירותים רפואיים וטיפול לא מספק בזימון חיילי מילואים. ממצאים אלו ואחרים מופיעים בדוח הרבעוני בתחום הטיפול בפרט ביחידות צה"ל, שהוגש לראשונה. בענף ביקורת אמ"ש ממליצים: יש לנקוט סנקציות כלפי קצינים שקבילות שהוגשו נגדם נמצאו מוצדקות
משרתי קבע וקצינים זוטרים בחלק מיחידות צה"ל מרגישים חוסר ודאות בנוגע לעתידם המקצועי ולהמשך הקריירה הצבאית שלהם - כך עולה מדוח הבקרה בתחום הטיפול בפרט לרבעון הראשון של 2008, שהוגש באחרונה על-ידי ענף ביקורת אמ"ש.
הדוח המיוחד, שחובר לראשונה, מורכב ממספר מדדים: קבילות חיילים שנמצאו מוצדקות, ממצאי ביקורות אמ"ש ביחידות, סקרי שביעות רצון ופניות שהוגשו לקצינת פניות הציבור.
מגמות נוספות המובאות בדוח מצביעות על התייחסות בעייתית של מפקדים לחייליהם ברמה האישית ובנוגע לדרישותיהם, וכן התגלתה מורכבות בזמינות שירותי הרפואה הצבאיים, טיפול בלתי מספק של גורמי הקישור בזימון חיילי מילואים, לצד הפרזה לא תקינה בשחרור מילואימניקים מתעסוקה.
לצד זאת, תוצאות סקרים שעליהם השיבו מאות חיילים העלו דווקא שביעות רצון גבוהה למדי במדדים "היחידה שלך" ו"יחס המפקדים ביחידה". בענף ביקורת אמ"ש לא הסתפקו בהצגת הליקויים בלבד, והגישו המלצות לטיפול במפקדים שתפקודם נמצא בעייתי לכאורה. בין היתר, הדגישו בענף כי רצוי לשקול רישום הערות בתיק האישי ואף עצירת הקידום של קצינים אלו.
דוח הבקרה, שממצאיו יוצגו מעתה אחת לרבעון, העלה נקודה מטרידה בכל הקשור ליחס לפקודים, בעיקר סביב אופן ההתבטאות של מפקדים, הפוגעים לעתים בערכי כבוד האדם ומפגינים נוקשות יתרה כלפי חיילים. מספר הקבילות שעסקו בנושאים אלו בשלושת החודשים האחרונים של 2008 בנציבות קבילות החיילים, מסתכם ב-208. כמות זו מהווה כ-28 אחוז מסך הקבילות שהתבררו במהלך הרבעון הראשון של השנה.
"היעדר יחס מתחשב מצד מפקדים, שלא נובע דווקא מאי-הכרת הפקודות או מיישום לקוי שלהן, מביא לאחוזי נשירה גבוהים ולירידה במוטיבציה לשירות", העריך רע"ן ביקורת אמ"ש, סא"ל אפי אורנשטיין. בענף יפעלו לעידוד יחידות לקיים הרצאות לטובת סגל המפקדים, בדגש על קורסים פיקודיים, שיכללו גם בוחן בהכרת פקודות הצבא העוסקות בזכויות החיילים - כתנאי מסמיך בקורסי הקצינים ובקורסי מ"פים-מג"דים.
בנוסף, מביקורות אמ"ש ומניתוח שאלוני שביעות רצון שמילאו אנשי הקבע, מתברר כי קצינים ונגדים רבים חשים כי לא מושקעים מרב המאמצים להעשרת עולמם ולהכשרתם המקצועית, מצב הגורם לירידה בתפוקות ובתפקוד היומיומי. בנושא זה התבררו בחודשים ינואר-מארס 9.6 אחוז מכלל הקבילות. בענף המליצו כי כל יחידה תחויב להפעיל תוכנית פיתוח לאנשי הקבע המשרתים בה, וכן לאכוף ביצוע ראיונות תקופתיים עם אוכלוסייה זו, לפחות אחת לחצי שנה.
במקביל, ציינו בענף ביקורת אמ"ש את הצורך לבחון הענקת תמריצים למשרתי הקבע, בין היתר באמצעות הוצאתם למשלחות צה"ל מעבר לים וביישום פרויקטים שונים לשילוב בין שירות צבאי ללימודים. בעיה אחרת אובחנה בזמינותם של גורמי רפואה צבאיים ובשירות שהם מעניקים לחיילים. הציון הממוצע שניתן לשירותי המרפאה הוא 60. מתלונות שהונחו על שולחן קצינת פניות הציבור, עולים מקרים בהם חובשים ורופאים עיכבו הגשת טיפול לחיילים, וגרמו לא אחת לסחבת ביורוקרטית מיותרת.