 צילום: שי סקיף
|
נבחן השימוש במערכת להתזת מים שעשויה לצמצם את ענני האבק שמותירים הטנקים. הפודרה פוגעת בצמחייה ובבעלי חיים קטנים ועלולה להסגיר את מיקום הטנקים ממרחקים רבים. מיוחד לשבוע המודעות לטבע ולסביבה
מערכת לצמצום הפודרה שמותירים טנקים תיבחן בקרוב על-ידי זרוע היבשה, בשיתוף רשות הטבע והגנים. האמצעי הייחודי, שנועד לסייע בהורדה משמעותית של היקף ענני האבק שיוצרים כלי רכב זחליליים, ייבדק ביחידת הניסויים והבטחת האיכות בחודשים הקרובים. את סדרת הניסויים תממן, בין היתר, הקרן לעידוד יוזמות סביבתיות מטעם המשרד להגנת הסביבה.
ענני האבק נוצרים בכל עונות השנה, כתוצאה מחיכוך הטנק בקרקע בעת תנועה ועצירה. "המטרה שלנו היא להקטין את כמות האבק בחצי", סיפר רע"ן המערכות הממונעות בזרוע היבשה, סא"ל ניסים עינת. "הטנקים טוחנים את האדמה עד דק, ומעלים ענני אבק שפוגעים הן במבצעיות והן בטבע ובסביבה".
המערכת, שנמצאת בשלבי פיתוח ראשוניים, מתיזה מים על הקרקע בעת החיכוך עם הכלי ובשלב פיזור האבק. על-פי התכנון, הטיפות ייספגו בגרגירי האבק וייפלו חזרה לאדמה בשל משקלן. הניסויים השונים שיתבצעו מיועדים לבדוק את גודל חלקיקי האבק, את כמות המים שיש להתיז על מנת ללכוד את הגרגירים וכן את תפעול המערכת בשטח. מסקנות הבדיקות ותהליכי הניסוי יגובשו עד לסוף השנה הנוכחית.
אם ייושם השימוש באמצעי, יקטן הנזק הסביבתי שיוצר האבק, ויחול שיפור במבצעיות הטנקים. האבק פוגע בבעלי חיים קטנים, שרואים בו מעין מחסום לא טבעי המקיף את סביבת המחייה שלהם. פיזור האבק אף פוגע בצמחייה, משום שהעלים הירוקים מתכסים בפודרה, וזו משבשת את תהליך הפוטוסינתזה. להצלחת הפרויקט ישנן השלכות גם בהיבט המבצעי, משום שענני האבק מאפשרים לזהות את תנועת הטנקים ממרחקים רבים, וצמצומם יסייע לשמירה מרבית על הכוחות.
"התקנת המערכת עשויה לשפר את איכות החיים של הטנקיסטים", העיד מפקד גדוד 74 של חטיבת השריון 188, סא"ל ניר בן דוד. "אחרי הכל, קשה להיות בתרגיל ממושך כשהכל מסביב מכוסה חול. למרות זאת, אינני מאמין שתיעלם הפודרה, כי הזחלים של הטנקים ימשיכו לגרוס את האדמה לאבק, גם אם תהיה רטובה".