 צילום: ענת ברקאי
|
רופאים בחיל האוויר לא יוכלו עוד להעניק פטורים למשרתים בזרוע. במסגרת המדיניות החדשה, שמגובשת סופית בימים אלו בחיל בשיתוף מפקדת קצין הרפואה הראשי, יחויבו הגורמים המקצועיים להעביר את אבחנתם לידיעת מפקדו של החייל - והוא שיקבע מהו סוג הפטור שיונפק לחייל. מובילי המהלך מתכננים לבחון בעתיד ולאורך זמן את השפעות היוזמה והשלכותיה, מתוך כוונה להמליץ על הרחבתה לכלל יחידות הצבא.
מטרת הצעד הנה לבסס את דמותו של הרופא כאיש מקצוע, שאינו עוסק במתן הקלות. לצד זאת, עשוי השינוי המדובר להעצים את הסמכויות הנתונות בידי המפקדים בחיל, שיידרשו לתרגם את ההמלצה הרפואית המחייבת, ובהתאם לשיקול דעתם, להחליט כיצד ליישמה על מנת להבטיח את טובת החייל. "תפקיד הרופא אינו להגדיר משימות שמהן פטור החייל, אלא להבין את מגבלותיו ולבררן עד תום", הסבירו בחיל האוויר. "הרופא יהיה רשאי אמנם לקבוע מפורשות כי החייל אינו מסוגל לעמוד במשך שש שעות ברציפות, לדוגמה, אך הוא לא יוכל להעניק לו פטור משמירה. זהו תרגום האבחנה הרפואית - שאותו צריך לבצע המפקד ולא הרופא".
ביחידת הרפואה האווירית הסבירו כי התוכנית החדשה צפויה לחזק את הפן הפיקודי של המפקד ולהאציל לו סמכויות נוספות, בעוד שהרופא יימנע מפרשנות שולית שאינה מעניינו, ואף גורמת, לכאורה, לזילות בתפקידו. אם ייושם המהלך, עתידים המפקדים להחליט כיצד להתייחס להמלצות רופאי היחידה. טרם נקבע אילו הגדרות יחולו בנוגע להמלצות שיגובשו על-ידי רופאים מומחים אזרחיים.