 צילום ארכיון: חגי הירשפלד
|
כל חייל או אזרח במרחב הדרום רשאי להזעיק מסוק פינוי רפואי של צה"ל - במידה שנקלע למצוקה המחייבת זאת. הנחיה ברוח זו הועברה באחרונה לגורמים הרלוונטיים על-ידי מדור הרפואה בפיקוד הדרום. ההוראה החדשה מציינת עוד כי רק חמ"ל הרפואה הפיקודי רשאי לבטל הזמנת מסוק פינוי.
על צעד זה הוחלט בעקבות מקרה שבו ביטל צוות מד"א הזעקת מסוק צבאי בלי הרשאה וללא צידוק של ממש. אירוע זה התרחש בשנה שעברה, כאשר כוחות רפואה הגיעו לצומת אשלים בדרום על מנת לטפל בכלי רכב שהתהפך בכביש. צוות מד"א שהגיע לזירה עם רופא צבאי מבסיס סמוך, ביקש סיוע ממסוק פינוי רפואי. לאחר בחינה מוטעית של חומרת המקרה, החליט הצוות האזרחי לבטל את הזעקת המסוק, מבלי להיוועץ כלל עם אנשי הרפואה של צה"ל.
"צוותי מד"א לא תמיד רואים את התמונה המלאה, ולכן חסרה להם היכולת להכריע תוך הפעלת שיקול דעת מרבי", ציין רמ"ד הרפואה בפיקוד הדרום, רס"ן אבי יצחק. גם עקב מקרה זה, הוחלט בפיקוד לאפשר לכל חייל חובה, איש קבע ואף אזרח, להזמין מסוק פינוי צבאי, אך להגביל את סמכות הביטול של הזמנתו ליושבים בחמ"ל בלבד.
רופאי הפיקוד מדייקים באבחנות
93 אחוז מהאבחנות הרפואיות שגובשו ב-2007 על-ידי צוותי השטח המקצועיים בפיקוד הדרום, תאמו את הקביעות שהתקבלו בבתי-החולים בנוגע למצב הפצועים. במערך הרפואה הפיקודי דיווחו כי בשנה שחלפה חלה עלייה של כ-23 אחוז בשיעור המקרים שאובחנו נכונה על-ידי הרופאים בשטח. "אנו מרוצים מהתוצאות", העידו בפיקוד, "בשנה הבאה אנו שואפים להגיע ל-95 אחוזי התאמה".
במקביל, יחולקו בשנה הקרובה כובעים זוהרים חדשים הנושאים את תיאור התפקיד של איש צוות הרפואה בפיקוד. הכובעים ישמשו את הגורמים במהלך אירוע בשטח, ויהוו תחליף למעילים בהם נעשה שימוש עד כה. "גילינו שכוחות הרפואה לא מסמנים עצמם בבירור", הבהירו בפיקוד. "לא אחת קורה באירוע חירום שאנשים לא מזהים את חבריהם, ומתקשים לשתף עמם פעולה ולתקשר איתם כהלכה".