 צילום: חגי הירשפלד
|
יחידות עורפיות שנדרשו להקצות חייל לתורנות שמירה, שלחו שתי חיילות כדי למלא תקן של חייל זכר. מקרים אלו, המעידים על אי-שוויון בין בנים ובנות המשובצים לשמירה, נתגלו בבדיקות שערך ענף ביקורת אמ"ש - באופן שנוגד מפורשות את הפקודות בנושא. באגף משאבי האנוש ציינו כי אותרו מצבים חמורים יותר, בהם בנות שהוכשרו לרמת רובאי גבוהה יותר מחבריהן הבנים ביחידה, נתבקשו לבצע עבודות מטבח, בעוד שהחיילים נשלחו למשימות שמירה.
גורמים במטה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים (יוהל"ן) ציינו כי מקרים כאלו נובעים מהתפיסה השגויה, לפיה בנות אינן מסוגלות לשמור בגפן. "חוסר השוויון בין בנים לבנות, שזוהה בביקורות האחרונות בנושא השמירות, אינו תקין בעליל", הדגישו במטה היוהל"ן. "אין כל סיבה מתקבלת על הדעת שיכולה להסביר את ההבדל במדיניות הנהוגה כלפי שני המינים. במידה שהחיילות עוברות את אותה ההכשרה כמו החיילים שמשרתים עמן - לא צריך להיווצר מצב שבו לשמירה לה נדרש חייל אחד, נשלחות שתי חיילות כתחליף".
"יישום נהלים מסוג זה מנוגד לפקודות ולהנחיות שקבע הצבא, ויש להבהיר ליחידות השונות כי הקצאת חיילים לתורנויות שמירה על-פי שיטה זו אינה מקובלת", קבע רע"ן ביקורת אמ"ש, סא"ל אפי אורנשטיין. "שמירה של חיילת שווה לשמירה של חייל, והקריטריון שצריך לעמוד לנגד עיני המפקד הוא רמת הרובאות אליה הוכשר השומר - ולא המגדר אליו הוא משתייך. מדובר בניצול עקום של כוח אדם ובבזבוז משאבים, שיוצרים נטל שלא לצורך על החיילות, שנדרשות לשמור יותר", הוסיף סא"ל אורנשטיין.
בשנה החולפת נוסף לביקורת אמ"ש, הנערכת אחת לשנתיים בכל יחידה, סעיף העוסק בטיפול בהטרדות מיניות וביישום פקודת השילוב הראוי, והוא מהווה חמישה אחוזים מהציון הסופי שניתן ליחידה במסגרת הביקורת. נציג מטעם מטה היוהל"ן אף מתלווה לביקורות הנערכות ביחידות, והוא משוחח עם החיילות והחיילים על הנושא.