 צילום ארכיון: דן קינן
|
קיצור בכהונתו של רמטכ"ל או הארכתה יהיו כפופים להחלטת הממשלה בלבד - כך עולה מהצעת חוק שהוגשה באחרונה על-ידי ח"כ יצחק אהרונוביץ (ישראל ביתנו). היוזמה החדשה מבקשת לערוך הצבעה בנושא בקרב חברי הממשלה, ונועדה להבטיח פרק זמן סביר לבחינת המהלך ולקיום דיון מקיף, רב-משתתפים ויסודי בסוגיה.
לדברי ח"כ אהרונוביץ, אם תאושר ההצעה שהגיש, יישמעו חוות דעת מגוונות המתייחסות למועד סיום הכהונה שלא במועד המקורי שהוגדר, וכן יצוינו הנימוקים התומכים במהלך או המתנגדים לו. כיום, נתונה הסמכות להחלטה על קיצור הכהונה או על הארכתה בידי ראש הממשלה ושר הביטחון בלבד. הממשלה שותפה רק לתהליך המינוי של רמטכ"ל חדש, אך אינה מעורבת כלל בשיקולים הנוגעים לשינוי במשך הכהונה. מדיניות זו מאפשרת לסיים בכל עת כהונה של רמטכ"ל, מבלי לפרט את הסיבות שהובילו להחלטה וללא הכרח לקיים דיון בהחלטה או לערער עליה. בפברואר 2005 החליט שר הביטחון דאז, שאול מופז, שלא להאריך את כהונתו של הרמטכ"ל, משה (בוגי) יעלון, בשנה נוספת. עם מינויו של הרמטכ"ל הנוכחי, רא"ל גבי אשכנזי, נקצב מראש משך כהונתו לארבע שנים על-ידי שר הביטחון.
בעבר הוגשו לאישור מליאת הכנסת הצעות דומות, אולם ח"כ אהרונוביץ משוכנע כי כעת תאושר היוזמה. "אני מאמין שהפעם לא יהיו התנגדויות להצעה", ציין. "כפי שיש להביא לאישור הממשלה את מינוי הרמטכ"ל, ומתקיים בנושא דיון מעמיק, כך גם צריך להיות במקרה של קיצור הכהונה או הארכתה. עלינו למנוע מצב שבו ראש הממשלה או שר הביטחון רשאים להדיח רמטכ"ל מנימוקים שאינם ענייניים וחסרי טעם", הדגיש. "הרמטכ"ל אינו אישיות פוליטית, אלא גורם ביטחוני בעל חשיבות עליונה, ולפיכך נדרשת יציבות בכהונתו". במקביל, הגיש אהרונוביץ הצעת חוק זהה המתייחסת למועד סיום כהונתו של מפכ"ל המשטרה. בנושא שינוי משך כהונתם של רמטכ"ל ומפכ"ל קיימות כיום תקנות דומות.