 צילום: חגי הירשפלד
|
שיעור פליטות הכדור עליהן דווח במהלך השנה האחרונה ירד ב-85 אחוז בהשוואה ל-2003. במחלקת הבטיחות ובקרת האיכות (מבק"א) של זרוע היבשה, בה רוכזו הנתונים, ציינו כי 90 אירועים בלבד נרשמו אשתקד, בעוד שלפני חמש שנים דווחו 591 מקרים של פליטות כדור. המגמה החיובית מתבטאת גם בירידה של 60 אחוז במספר היריות המקריות מכלי נשק אישיים. במבק"א מייחסים את הנתונים לדגש המוגבר ששמים מפקדים בנושא, תוך שהם נעזרים במערכי שיעור מיוחדים ובאמצעי הסברה מגוונים המופצים ביחידות השונות, ובהם סרטונים וכרזות.
אחת לארבע שנים נערך ביוזמת זרוע היבשה סקר אנונימי בקרב לוחמים, הבוחן את הגורמים המובילים לפליטות כדור. מהשאלונים שמילאו החיילים עולה כי למעט סיבות מקצועיות הקשורות לטיפול נכון בכלי הנשק, קיימת גם תופעה של משחקים בנשק. פעולה זו, אומרים גורמים המעורים בנושא, הנה עבריינות לכל דבר. מגמה נוספת שזוהתה ביחידות הקצה היא פגיעה עצמית באמצעות כלי נשק, שנעשית במטרה לקבל הכרה כנכי צה"ל, הכרוכה בקבלת קצבה ממשרד הביטחון.
לפני כשבועיים, באחד מבסיסי ההכשרה בדרום, פלט חייל כדור מנשקו האישי ופגע בחברו, שנפצע באורח קשה. במבק"א ציינו כי המקרה אירע עקב אי-שמירה על הנחיות הבטיחות, המדגישות כי המפקד מחויב להיות נוכח בעת פריקת נשק בתוך אוהל או חדר. "כמעט 100 אחוז מפליטות הכדור מתרחשות כתוצאה מאי-מילוי אחר הוראות ופקודות", הסביר רמ"ד ניהול הידע במבק"א זרוע היבשה, רס"ן גיל חג'בי. מתחילת שנת 2008, אגב, נרשמו כ-20 אירועים של פליטת כדור, ומקרים אלו גרמו לפציעתם של שלושה חיילים באורח קל.
בתוך כך, מבהירים במבק"א כי יש לעצור את התפשטות תפסני המחסניות הלא תקניים שמאלתרים חיילים, או כאלו הנרכשים על-ידם ברשתות למכירת ציוד צבאי. בזרוע היבשה הבהירו כי שימוש בעזרים אלו עלול ליצור מצבים מסוכנים ביותר, מאחר שהלוחמים לא מקפידים לוודא כי בית-המחסנית פנוי כשהם פורקים את נשקם. "מוטב להקנות את ערכי האחריות לנשק כבר מהטירונות", אמר רס"ן חג'בי. "חיילים צעירים נוטים לקחת סיכונים שלא לצורך, ופליטות כדור מהוות דוגמה מובהקת לכך".