שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  הקץ לצעירות-ותיקות
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
הקץ לצעירות-ותיקות
הוראה חדשה תגביל את זכויות הפז"מניקים ותאסור "זובורים"
שיר כהן, ‏יום שישי ‏07 ‏מרץ ‏2008
לוחם
צילום ארכיון: חגי הירשפלד

המושג הצבאי "צעירות" מלווה את צה"ל כמעט מימיו הראשונים. במשך עשרות שנים הביטו בהערצה רבבות חיילים טריים על "מקל הפז"ם", "טחנו" שמירות ותורנויות וחששו להוציא מפיהם את צמד המילים "עד מתי?"
כעת עתידה הוראה חדשה של זרוע היבשה לחולל מהפכה ביחסי הכוחות בין הלוחמים, ואף למחוק כמעט לגמרי את הפערים הקיימים בין "ותיקים" לבין "צעירים" ביחידות השדה. ההנחיה, שתיכנס לתוקף בתוך כחודש ימים, מגדירה מדיניות זרועית מחייבת: מסלול השירות של לוחמים צעירים וותיקים יהיה שווה ונטול אפליה. ההוראה מניחה יסודות למסלול שירות אחיד בעבור כלל הלוחמים, ובמרכזה עומד שינוי המבנה הארגוני של היחידות הלוחמות, שמטרתו למזער עד כמה שניתן את סיווג החיילים על-פי מחזור גיוסם. יישומה של ההנחיה הזרועית ייבחן בפועל על-ידי זרוע היבשה, וכן באמצעות ביקורות אמ"ש המתבצעות באופן שוטף ביחידות.
כחלק מהמהלך ההיסטורי, יבוטלו לחלוטין זכויות היתר מהן נהנים חיילים ותיקים, בעוד ההטבות הנגזרות מפז"ם הלוחמים יוגבלו להיבטים מקצועיים בלבד. היוזמה, שתחייב את כלל דרגי הפיקוד ביחידות השדה, נועדה לחזק את תפקודם בשטח של הלוחמים, ולהשריש את התפיסה שלפיה "ותיקות משמעה מקצועיות".
"המפקדים יידרשו להקדיש תשומת לב רבה יותר לסוגיית השוויון בין לוחמים ממחזורים שונים", הדגיש היועץ המשפטי של זרוע היבשה, רס"ן אייל אלעד. "לעתים, חיילים ותיקים מתוגמלים בצורה שיוצרת אפליה פסולה, כמו ריבוי חופשות ופטור מביצוע שמירות".
לוחמים רבים שמצויים בשנה השלישית בשירותם יצטרכו להסתגל לקודים חדשים ולהתנהלות שונה מאלו שהורגלו להם עד כה. חרף המהפכה הצפויה, יישמרו בעבורם זכויות מיוחדות, המעוגנות בהוראה החדשה. בין היתר, ימלאו הלוחמים הוותיקים תפקידי פיקוד שאינם מחייבים נשיאת דרגות קצונה. כך למשל, יוכלו הפז"מניקים לפקד על צוות מצומצם המוצב במחסום, לעסוק בתפקידים שיתווספו לייעודם המקורי, ולהשתתף בקורסים שיגובשו במיוחד בעבורם, במטרה לשפר את מיומנויותיהם המקצועיות. "הכוונה העיקרית היא להרכיב סל הטבות שיאפשר לחייל לממש את יכולותיו ואת הניסיון המבצעי שצבר, אך במקביל גם לנטרל מהן כל אופי חומרי", הבהיר רס"ן אלעד.

הקץ ל"זובור"

כחלק מביטול המעמדות ומאכיפת המדיניות החדשה, עתידים בזרוע היבשה לאסור על כל המעשים שמטרתם לפאר את הלוחמים הוותיקים, תוך שימוש באקטים מבזים המבוצעים כלפי החיילים ה"צעירים". האיסור המובהק ימנע מחיילים בעלי פז"ם גבוה יותר ליזום "זובור" או כל מעשה אחר המביע זלזול, השפלה או פגיעה בכבוד הזולת או ברגשותיו. על-פי ההוראה הזרועית, ירוכזו סמכויות הענישה בידי המפקדים בלבד, ויימנע מצב שבו החיילים בפלוגות מטילים מרות משמעתית על לוחמים טריים. "אני מאמין כי הענקת זכויות יתר לחייל הוותיק נותנת לצעירים משהו לשאוף אליו", ציין מפקד גדוד התותחנים דרקון, סא"ל יובל בן-דב, "אך יש להגדיר במפורש מה מותר להם מתוקף מעמדם ומה אסור. מדיניות כזו לא תאפשר מציאות של השפלה או פגיעה בחיילים הצעירים יותר".
הנחיית זרוע היבשה שמה דגש גם על שוויון מוחלט בביצוע התורנויות, שאת שיבוצן יקבעו המפקדים בלבד ולא חיילים ותיקים, כנהוג כיום בחלק מהיחידות. צעד זה נועד למנוע מצב של אפליית חיילים בפלוגה. מפקד היחידה ימונה כאחראי הבלעדי לבדיקת לוח התורנויות, והוא שיוודא כי הלוח מנוהל באופן תקין ומסודר, ובהתאם לכללי חלוקה הוגנים.
"היום, המפל"גיסטים נהנים מתנאים אחרים לגמרי מהחבר'ה הצעירים", העיד מפקד בפלוגה של חטיבת גולני. "הם יוצאים הביתה בתדירות גבוהה יחסית, משתמשים במועדון גם באמצע השבוע, מסתובבים בהופעה יותר חופשית בבסיס וחוזרים יותר מאוחר מחופשות. הם גם היחידים שמורשים להסתובב עם התיק ועם חולצת המחזור שלהם. לעומת זאת, הצעירים, ששירתו פחות משנתיים ואין להם פז"ם משמעותי, חייבים להסתיר עם איזולירבנד את תאריך הגיוס שמופיע על חולצת המחזור שלהם".
במסגרת ההוראה החדשה, יבוטלו כל הנחיות הלבוש הלא רשמיות והמועדון הפלוגתי ייפתח בפני כלל החיילים, ללא התחשבות בפערים במשך השירות אותו השלימו. כמו כן, צפויים הלוחמים לערוך אימונים, להשתתף במבצעים ואף להסתדר לקראת השינה - באופן אחיד כצוות או כמחלקה - ולא על-פי מחזורי גיוס. גם זכאותם של הלוחמים לחופשות תנוהל בהתאם לפקודות הצבא, תוך הקפדה מיוחדת שלא תאפשר לשיקולי פז"ם להשפיע על מועד היציאה הביתה. ההנחיה קובעת כי ימי החופשה ינוצלו רק עם השלמת כל המחויבויות, על-ידי בני מחזורים ותיקים וצעירים כאחד.
"כעת ישנה חלוקת תפקידים שונה בין הלוחמים, בהתאם לפז"ם שלהם", סיפר סא"ל בן-דב. "הוותיקים לא עוסקים בדרך כלל באבטחת יישובים ובפעילות בט"ש, אלא מתרכזים יותר במשימות בעלות אופי מבצעי. הם גם לא עוברים מסדר ניקיון, אלא דואגים בעצמם לנקות את הנשק".
"ההבדל בין המחזורים ניכר בעיקר בעת שגרה, כשהוותיקים לא מבצעים תורנויות מטבח ולא מתבקשים לשמור", הוסיף מפקד גדוד השריון 77, סא"ל מאיר בר-מאיר. "בפעילות המבצעית ההפך הוא הנכון - החיילים הוותיקים הם בהכרח המקצועיים והמנוסים יותר, ולכן חלוקת העבודה היא שווה, היציאות הביתה זהות - וכולם מתלכדים סביב מטרה אחת משותפת".

ותיק עם קבלות

ההוראה הזרועית תוביל גם להגדרת תנאי סף מחייבים לקבלת התואר "חייל ותיק", מעמד שנסמך כיום כולו על צבירת הפז"ם בלבד. חיילים שבעבר זכו אוטומטית להיקרא ותיקים בהתבסס על משך שירותם, יידרשו מעתה לעבור בהצלחה בוחן חילי מיוחד.
המבדק שיגובש אמור לבחון את כושרם הגופני של הלוחמים ואת יכולות הקליעה שלהם, בהתאם להוראות המפקדות החיליות. המבחן יורכב על-פי אופי החיל וצורכי היחידה, ויבדוק גם את ערכיות החיילים בסוגיות שונות. במידה שהישגי הלוחם לא יעמדו בציון הרף שייקבע, הוא יורשה לגשת שוב לבוחן בתדירות של אחת לחודש, עד שיצלח את התקן החילי המבוקש. "בזרוע היבשה המליצו לקיים את בוחן ההסמכה ברמת קושי מוגברת, שתבטא את הסטנדרט הגבוה לו אנו מצפים מחייל ותיק", הסביר רס"ן אלעד. "ביצועי הלוחם בבוחן יאפשרו להחליט האם הוא יכול למלא משימות פיקודיות והאם הוא מנוסה ומקצועי במידה מספקת".
במקרים חריגים אף יורשה מפקד הגדוד לשלול מהלוחם את מעמד הוותק, ללא קשר לביצועים שהפגין בבוחן. מהלך זה יותנה בהמלצת המ"פ של החייל, וביצועו ימומש רק לאחר שניתנה ללוחם האפשרות להשמיע את טענותיו נגד שלילת הוותיקות. בהמשך, יוכל החייל לפנות למג"ד בבקשה לבחון שוב את החלטתו בעניינו.
חלק מהחיילים הוותיקים שיצלחו את המבדק המיוחד, יופנו למסלולי הכשרה ייעודיים שיכינו אותם לפיקוד על כוח מצומצם במשימות מבצעיות. הסמכות אלו יגובשו על-פי קווים מנחים שפורטו בהוראה, ויועברו ראשית לסגל הפלוגה ולאחר מכן כהשתלמות חטיבתית. תוכני ההכשרה יתמקדו באתגרים ובמשמעויות הטמונים בפיקוד על פלוגה מבצעית, וכן בניהול כוח האדם ביחידה ובבחינת היבטיו של התפקיד, על כל הקשיים והאחריות הכרוכים בביצועו. הלוחמים הוותיקים יוסמכו לפקד על חבריהם "הצעירים" רק במצבים שבהם ישנה חשיבות לניסיון שצברו, ולא במהלך תורנויות או פעילויות הנוגעות לשגרה השוטפת של היחידה.
במקביל, מתכוונים בזרוע היבשה להמשיך בתהליך הסבת מסלול השירות בחטיבות הקרביות למחלקות מחזוריות, המבוססות על מחזור גיוס אחד. בהתאם לכך, יורחב המודל שפותח בעבור מערך החי"ר - גם לחילות השריון, התותחנים, ההנדסה הקרבית ומודיעין השדה. על-פי המנגנון המעודכן, צפויים חיילי יחידות השדה להתגייס ביחד ולהמשיך כפלוגה אחת לאורך כל מסלול ההכשרה והשירות, ובכך למעשה לגרום למחיקת הבדלי הפז"ם.

 
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
המטכ"ל נפרד מאולמרט: "הענקת את חופש הפעולה הדרוש"
במקשנ"ר מתכוננים להגברת שימוש בטנקים בשטחים בנויים
החום בשיא: גולני זכתה לביקוש הגבוה ביותר בתולדותיה
שיעור נפגעי ההלם במבצע בעזה - הנמוך בתולדות צה"ל
המל"מ: חמאס מחפש ראיות לשימוש בתביעות בין-לאומיות
יותר ממחצית מנקודות הבידוק באיו"ש יפונו עד ספטמבר
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.