 צילום: "מעריב"
|
חיילים משוחררים יזכו לעדיפות בקבלה למקומות עבודה ולמוסדות אקדמיים - כך קובעת הצעת חוק שהגישו באחרונה הח"כים עמירה דותן ואלי אפללו (קדימה).
ההצעה נועדה לגרום למעסיקים להעדיף צעירים שהשלימו שירות צבאי מלא על פני אזרחים שלא התגייסו לצה"ל, כל עוד הם עומדים בדרישות הסף לקבלה ואינם נופלים בכישוריהם מהמועמדים האחרים. המשוחררים הטריים אף רשאים להסתמך על ההטבה המצוינת בהצעת החוק עד שנתיים לאחר שחרורם מהצבא.
יוזמה דומה לזו המוצעת כעת נכללה בחוק החיילים המשוחררים משנת 1984, אולם ההטבות שפורטו בוטלו עשר שנים לאחר מכן. על-פי מובילי המהלך, ההצעה החדשה נועדה להמשיך את מגמת החקיקה שעיקרה מתן הקלות והעדפה להן זכאים חיילים משוחררים, כהוקרה על תרומתם למדינה.
בתחום האקדמי, עתיד המשוחרר הטרי להתקבל למוסדות ההשכלה הגבוהה ולמעונות הסטודנטים, בהתאם למספר המקומות הפנויים. גם במקרה זה, העדיפות תילקח בחשבון רק במקרה שהחייל לשעבר יגיש את בקשתו בתוך שנתיים מיום שחרורו ויעמוד בתנאי הקבלה הנהוגים במוסד שבו הוא מעוניין ללמוד. "המטרה שלנו היא לעודד חיילים ששירתו בצבא ולמעשה מפגרים בשנתיים או בשלוש שנים אחרי אלו שלא התגייסו, משום שהם מצטרפים באיחור מסוים לשוק העבודה ולאוניברסיטה", הסביר ל"במחנה" ח"כ אפללו.
בשלב זה, קוראת הצעת החוק ליישם את ההטבה בעבור חיילים לוחמים ועורפיים כאחד, אולם ייתכן כי בשלב מאוחר יותר תיווצר בכל זאת הבחנה בין שתי האוכלוסיות. "אני מתכוון לדון בנושא עם נציגים ממשרד הביטחון ומצה"ל, ולהבין טוב יותר האם קיים היגיון ביצירת הבדלה בין המשוחררים", אמר ח"כ אפללו. "על כל פנים, אם חייל משוחרר בחר בלב שלם לתת מעצמו ולשרת את המדינה שלנו במשך מספר שנים, ובסופו של דבר עמד הנתון הזה לרועץ - כנראה שנוצר צורך אמיתי לחולל שינוי מהותי בנושא", הוסיף אפללו.