 צילום: ליטל איפרגן
|
בחיל הרפואה שוקלים בימים אלו לגבש "קוד אתי" שיתווה את עבודתם של קציני בריאות הנפש (קב"נים). המסמך צפוי להגדיר את העקרונות המנחים ואת הנהלים לפעולתו של מערך בריאות הנפש כולו. יצירת הקוד האתי, שמצויה בעבודת מטה, עתידה להתבצע בשיתוף הפרופ' אסא כשר, שהיה שותף בניסוח הקוד האתי של צה"ל.
במקביל, בחודשים הקרובים מתכוונים במערך בריאות הנפש ליישם תוכנית ייעוץ ובקרה לקב"נים ולפסיכיאטרים צבאיים. מהלך זה נועד לעקוב אחר עבודת הקב"נים והשיקולים המנחים אותם להנפקת פטור משירות, למשל. היוזמה עתידה גם לספק לגורמים הפסיכולוגיים גיבוי מקצועי ומעשי אל מול מפקדי היחידות שבהן משרתים החיילים המטופלים. "המטרה היא לא להתערב בשיקולים של אנשי המקצוע, אלא לספק להם חוות דעת נוספת מגורם מנוסה יותר", הסבירה רע"ן הארגון, התורה וההדרכה במערך בריאות הנפש, סא"ל כלנית צדקה. "עם זאת, במידה שנזהה בעיות שיחזרו על עצמן בעבודתו של קב"ן, הוא יזומן לבירור ויתבקש לנמק את פעולותיו".
במסגרת התוכנית, תתקיים חניכה לקב"נים חדשים בתפקידם, שילוו על-ידי קצינים פיקודיים או קב"נים בעלי ניסיון עשיר. הקצינים הוותיקים יסקרו עמם את הבעיות הרפואיות והנפשיות של המטופלים, ויספקו חוות דעת מקצועית נוספת. "חניכה של גורם מנוסה יותר, שנותן גיבוי לקב"ן, בהחלט עשויה לתרום לקבלת החלטות טובה יותר בנוגע לחייל וליחידה", הדגישה סא"ל צדקה. "הקב"ן החדש אף צובר בצורה זו ניסיון מקצועי, שמאפשר לו לשפר את מיומנויותיו ולהתמודד עם תופעות ומקרים מורכבים יותר".
בשבועות האחרונים פועלים עשרות קב"נים בשדרות, במטרה לסייע להתמודדות האוכלוסייה האזרחית עם נפילות טילי הקסאם בעיר. "הקב"נים מגיעים לשדרות ליום שמוקדש כולו לתמיכה בתושבים, ובפרט בקשישים ובילדים קטנים", סיפרה סא"ל צדקה. סיועם של הקצינים מתבטא בעיקר בהפגת ההלם והשפעותיו, וכן בהקניית כלים להתמודדות עם מתחים, חרדות וחששות.