
|
רופאים וחובשים צבאיים יחלו לטפל במסתננים שחודרים לשטח ישראל מגבולותיה הדרומיים של המדינה. הנחיה חדשה שהופצה באחרונה לסגלי הרפואה של פיקוד הדרום מגדירה לראשונה את נוהל הטיפול הרפואי באוכלוסייה זו.
לדברי מפקד הרפואה של פיקוד הדרום, אל"ם ד"ר כרמי ברטל, חלק לא מבוטל מהמסתננים נזקק לטיפול רפואי לאחר מעצרו, משום שטרם כניסתם לתחומי ישראל, שוהים מרבית הפליטים בתנאי שטח קשים לאורך תקופה ממושכת. "מדי לילה חוצים את הגבול עשרות מסתננים", ציין אל"ם ברטל באיגרת שנשלחה ליחידות. "עם תפיסתם והכנסתם לבסיסי צה"ל, הם נמצאים במשמורת צבאית ועל כן מוטלת עלינו החובה לספק להם שירותים סבירים, בהם מזון, לינה ורפואה".
על-פי המדיניות החדשה, מחויבים הגורמים המבצעיים ליידע את המסתננים בנוגע לזכותם להיבדק על-ידי רופא. השירותים הרפואיים יסופקו לאנשים שירצו בכך, לכאלו שבני משפחתם דיווחו על אבחנה קודמת, או במידה שחובש צבאי ימצא זאת לנכון. פליטים שיוחזקו בפיקוח צה"ל במשך למעלה מ-48 שעות, כמו גם נשים הרות וילדים עד גיל 16, יחויבו לעבור בדיקות רפואיות מקיפות - גם אם לא ביקשו זאת מפורשות - בהתאם למצבם הבריאותי.
בימים אלו נערכים בפיקוד הדרום ליישום ההנחיות. המרפאות הצבאיות הפזורות באזור הן שיקלטו את המסתננים שמצבם מחייב טיפול רפואי, על-פי ההגדרות המפורטות בנושא. פרט לכך, יתודרכו צוותי הרפואה לגבי אופן הטיפול באוכלוסייה זו וחשיבותו. מהנוהל החדש שהופץ עולה כי במקרים שבהם מתעורר ספק באשר לאופי הטיפול, מחויב הסגל הרפואי להיוועץ עם קצין רפואה או עם חמ"ל הרפואה הפיקודי, ולפעול בהתאם להנחיות שיקבל.