שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  תוגבר ההסברה לסכנות הסמים והאלכוהול
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
תוגבר ההסברה לסכנות הסמים והאלכוהול
הטיפול בנושא יורחב ב-2008 - ויכלול גם את התיכונים
ניר קוסטי, ‏יום שישי ‏22 ‏פברואר ‏2008
קנאביס

ביקורות אמ"ש ביחידות צה"ל ישימו דגש רב יותר על מודעות החיילים לסכנות הכרוכות בשימוש בסמים ובשתיית אלכוהול. בעקבות ממצאי ענף ביקורת אמ"ש, יחלו באגף משאבי האנוש, באמצעות חיל החינוך והנוער, לפעול להסברה רחבה יותר בתחום. גורמים באגף ציינו כי יש מקום לשיפור ה"ערבות ההדדית" בין חייל לחברו. כיום, משרתי חובה רבים אינם ששים לדווח על חייל ביחידה שנוטל סמים. "אם יינצלו חייו של אדם אחד כתוצאה מפעילות הסברתית מוגברת, עשינו את שלנו", הסבירו השבוע באמ"ש.
בענף מזהים התעוררות בקרב היחידות בנוגע לקיום פעילויות הסברה העשויות לסייע במטרה זו. בשנה הקרובה יורחב משמעותית היקף הטיפול של יחידות הצבא בנושא, ויתרה מכך - גם תלמידי בתי-ספר תיכוניים בכיתות י"א-י"ב יקבלו הדרכה רחבה יותר מבעבר על סכנות השימוש בסמים - עוד לפני גיוסם לצה"ל.
מסיכום ביקורות פתע שערך הענף במהלך שבוע המודעות לסמים ולאלכוהול בדצמבר האחרון, עולה כי אחד מכל חמישה חיילים יודע לפחות על חייל אחד או יותר ביחידה המשתמש בסמים. נתונים אלו אינם מייצגים את כלל היחידות בצבא, ומשקפים את מצבן של שבע יחידות בלבד, בהן משרתים 188 חיילים. בביקורות הפתע האלו נדגמו מפקדות, מחלקות ובסיסים - שנמצאו תקינים.
לצד זאת, מספר נקודות דורשות התייחסות יתרה. כך למשל, הממצאים מצביעים כי אחד מכל שלושה חיילים לא היה מדווח למפקדיו על חייל אחר ביחידה הנוטל סמים. רק עשרה אחוזים מהחיילים השיבו כי היו מספרים על כך למפקדם ומבקשים את התערבותו.
בנוסף, מעלה הסקר כי סוגי הסמים הנפוצים ביותר אליהם נחשפו החיילים הם מריחואנה וגראס (כ-40 אחוז). כאחוז מבין הנשאלים הודה כי לפחות פעם אחת היה עד לשימוש בסמים בבסיס בו הוא משרת.
מספר התיקים הפליליים שנפתחו במצ"ח בשנת 2007 לחיילים בגין נטילת סמים עומד על 1095- ממוצע של כשלושה תיקים ביום. כמו כן, אחד מכל שלושה תיקים פליליים שנפתח השנה בצה"ל עסק בשימוש או בסחר בסמים. כתבי אישום הוגשו ב-70 אחוז מתיקי הסמים אותם חקרה מצ"ח.
בסקר שערך אמ"ש בשבע היחידות נבחן גם נושא האלכוהול, שם עלו ממצאים חד-משמעיים: כמחצית מהנשאלים שתו משקאות משכרים בעת תקופת שירותם, וכשבעה אחוזים מהם ציינו כי היו עדים לשתיית משקאות משכרים ביחידתם. כ-85 אחוז מהחיילים סיפרו כי ביחידתם הועברו פעילויות הסברה בנושא אלכוהול, בהן שיחת מפקד ומרצה אורח, תרבות יום א', ניידות שירות וסרט על הסכנות הטמונות במשקאות אלכוהוליים. שיעור גבוה יותר של חיילים, כ-90 אחוז, סיפרו כי ביחידה התקיימו פעילויות הסברה בתחום מניעת השימוש בסמים. "יש להציב באופן שווה את הסיכונים שקיימים באלכוהול לצד אלו שישנם בנטילת סמים", אמר רע"ן ביקורת אמ"ש, סא"ל אפי אורנשטיין.

מניעה לפני הגיוס

במסגרת עבודת מטה שנערכת בימים אלו בענף ביקורת אמ"ש ובחיל החינוך והנוער נבחנות שתי דרכים שמטרתן לקדם את הפעילות בנושא. במרכז היוזמה הראשונה הנשקלת: הקמת ביתן במיצג החילות של מחנה תל השומר, בשיתוף הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, שבו ישתתפו התלמידים בפעילות הסברתית בה יובהר להם אילו דלתות עתידות להיסגר בפניהם בצבא, אם יצרכו סמים.
מהלך אחר שנבדק נוגע לשילוב פעילות הסברתית בנושא גם בקהילה, שאותה יעבירו מורות-חיילות או מד"נים. אלו נחשפים באופן יומיומי, במסגרת תפקידם, לאוכלוסיות שונות העומדות בפני גיוס, ועשויים לסייע למאמץ שמנהל צה"ל למניעת השימוש בסמים ובאלכוהול.
כחלק משינוי התפיסה הכולל, ייערך מעתה, אחת לרבעון, מפגש בין נציגים של הפיקודים, הזרועות והאגפים, שבו יוכלו לספר על יוזמות מקומיות לקידום הנושא, ואף להעלות רעיונות נוספים לטובת המאבק בתופעה. עד כה, המודעות בתחום קיבלה ביטוי רק במהלך שבוע המודעות לסמים ולאלכוהול.
בביקורות הפתע שנערכו השיבו 48 אחוז מהחיילים כי פעילות ההסברה בנושא מניעת השימוש בסמים השפיעה עליהם, בעוד שמחצית מהנשאלים דיווחו כי הפעילות לא השפיעה עליהם כלל.
גם סכנות האלכוהול יקבלו דגש משמעותי יותר במהלך השנה הקרובה. הבעיה המרכזית בנושא קשורה לעובדה ששתיית אלכוהול מותרת על-פי חוק. אולם מחקר שנערך באחרונה בצה"ל מצא כי קיים קשר ישיר בין השימוש באלכוהול לבין אובדנות. על-פי הממצאים, אדם המצוי במשבר וצורך משקאות משכרים מגביר את יצר האובדנות שלו. לאור זאת, יופץ בקרוב מערך הסברה מיוחד בכל יחידות צה"ל במטרה להגביר את המודעות לנזקים שגורמת שתייה מופרזת של אלכוהול.
לצד המהלכים היזומים, מודעים באמ"ש היטב לפוטנציאל הקיים בקרב חיילים ליצירת שינוי במודעות לנושא. "היכן שמפקדים מתערבים יש תוצאות", הדגיש סא"ל אורנשטיין. "המפקדים יכולים לזהות בעיות אצל חיילים בשלב הכי מוקדם. בשבוע אחד ומרוכז המוקדש לסמים ולאלכוהול לא ניתן להגיע למיצוי מרבי של טיפול בנושא, אך אם תגדל ההסברה ניתן יהיה למנוע מקרים רבים של שימוש מיותר".

עם היד על הדופק

איגרת המוקדשת למאבק בסמים ובאלכוהול נשלחה באחרונה לתיבות הדואר האלקטרוני של המפקדים הבכירים בצה"ל, מדרגת סא"ל ומעלה. העמקת שיחות החתך ביחידה, יצירת מדיניות של "דלת פתוחה", הבעת התעניינות גדולה יותר במתרחש בחיי החיילים ושליטה רבה יותר בכוח האדם - אלו הן חלק מהנקודות שעליהן מתבקשים מפקדי היחידות לשים דגש מיוחד. האיגרת, אותה הפיץ ענף ביקורת אמ"ש, מציינת מהם התחומים שבהם נמצאו ליקויים בשנה האחרונה בכל הנוגע להתייחסות המפקדים ולמעורבותם האישית, דבר שעשוי לסייע בטיפול איכותי ומיטבי יותר בחיילים.
"חייל שמקבל את המגיע לו, יבצע את המוטל עליו", הציג סא"ל אורנשטיין את המשוואה. בין היתר, הודגש באיגרת כי יחידות רבות המצהירות על מדיניות "דלת פתוחה" מצד המפקד, אינן עומדות בכך בפועל, עד למציאות שבה לא קיימת פתיחות אמיתית.
תחום נוסף עליו התבקשו המפקדים להקפיד, לאחר שזוהה כבעייתי בחלק מהמקרים, הוא החובה הפיקודית לוודא כי נענים צורכיהם וזכויותיהם של חיילי היחידה, דוגמת מזון, בגדים, חופשות וקירור וחימום. המפקדים נתבקשו לדאוג כי חייליהם זוכים ליחס הוגן ולגישה רצינית, אינם מטורטרים וכי לא מתקיימת פגיעה מכוונת בכבודם. ראיונות שגרתיים עם החיילים, כלי נוסף המצוי בידי המפקדים, עלה בביקורות כאמצעי שאינו ממומש וממוצה בפועל כנדרש. הסיבה לקיום הראיונות אמנם משתנה (לאחר חופשה מיוחדת, אשפוז או בעת קליטה או סיפוח), אך בענף ביקורת אמ"ש מאמינים כי המטרה המרכזית היא להיות "עם היד על הדופק", לגלות התעניינות במתרחש, ולזהות בזמן אמת בעיות הדורשות טיפול מידי.
בענף הבהירו כי שיחות החתך הן בבחינת כלי נוסף שבאמצעותו ניתן לגלות איזו אווירה שוררת ביחידה ומהם הלכי הרוח בה, תוך קבלת משוב על המצב בפועל אל מול ההנחיות והפקודות. גורמים באמ"ש ציינו כי גם השליטה בכוח האדם, באמצעות דוח 1, מספקת מידע קריטי למפקד, אף אם על פניו מדובר במידע שלישותי, שנחשב בדרך כלל לנחלתם של גורמי כוח האדם.

 
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
המטכ"ל נפרד מאולמרט: "הענקת את חופש הפעולה הדרוש"
במקשנ"ר מתכוננים להגברת שימוש בטנקים בשטחים בנויים
החום בשיא: גולני זכתה לביקוש הגבוה ביותר בתולדותיה
שיעור נפגעי ההלם במבצע בעזה - הנמוך בתולדות צה"ל
המל"מ: חמאס מחפש ראיות לשימוש בתביעות בין-לאומיות
יותר ממחצית מנקודות הבידוק באיו"ש יפונו עד ספטמבר
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.