 צילום: ברית שליט
|
כל בסיסי חיל האוויר יחוברו ב-15 השנים הבאות לתשתיות ביוב אזוריות ולמתקנים לטיהור שפכים. במקביל, תסתיים במהלך 2009 הסמכת מטה חיל האוויר ובסיסיו השונים לסדרת התקנים הבין-לאומית 10041 ISO לניהול סביבתי ולשמירה על איכות הסביבה.
פרויקט חיבור הבסיסים לתשתיות האזוריות נולד כחלק ממגמה של החיל להוצאת השפכים מתוך הבסיסים, ולהפסקת הטיפול החילי בהם. "נושא זה פשוט לא צריך להיות מטופל בחיל האוויר", הדגיש רמ"ד תשתיות-על בחיל האוויר, רס"ן יעקב דבוש. שפכי הבסיסים ינוקזו לתשתיות קיימות של הערים הקרובות, בעוד שבבסיסים מבודדים ומרוחקים יוקמו מתקנים מקומיים לטיהור שפכים. בבסיס רמון, לדוגמה, נשקלת האפשרות לבנות מתקן טיהור פנימי, או להתחבר בכל זאת לאחת הרשויות המרוחקות. בבסיס חצרים מצאו פתרון אחר - השפכים מטוהרים במתקנים מיוחדים, וזורמים למטעי חוחובה סמוכים, בהתאם להסדר שנקבע.
במקביל, נכנסות בהדרגה לשימוש מערכות לאיתור דליפת דלקים, המתריעות לגורמים הרלוונטיים בבסיס על שינוי בלחץ צינורות הדלק. בנוסף, יוחלפו צינורות הדלק הסילוני, ויותקנו מערכות הגנה למניעת היווצרות חלודה.
במסגרת קביעת התקן הבין-לאומי, הוחלט בחיל האוויר כי בכל בסיס ימונה "נאמן סביבתי", שיבצע רישום של כל הליקויים הסביבתיים בבסיס על מנת לטפל בהם בהקדם. הבסיסים ייבחנו בתחומים שונים, בהם טיפול בחומרים מסוכנים, רעש המטוסים והמכונות, מחזור, חיסכון באנרגיה, טיפול בשמנים ובדלקים ופינוי פסולת.
הסמכת הבסיסים החלה לפני שש שנים, במהלכן הוצבו במחנות החיל מכלי מחזור, מפרידי שמנים ותשתיות דלק ידידותיות לסביבה. בחלק מהבסיסים אף הוחלט לאמץ שמורות טבע או אתרי עתיקות הסמוכים אליהם. תהליך נוסף שהחל בבסיסים הכחולים הוא מכירת הפסולת האורגנית כדשן לרשויות מקומיות, מהלך שהוביל גם להתייעלות כלכלית ניכרת.
אחת לחצי שנה ייערך בכל בסיס תרגיל לטיפול במצבי חירום סביבתיים, דוגמת דליפת חומרים מסוכנים. בנוסף, בחודש מאי הקרוב יתקיימו שלוש תחרויות חדשות בבסיסים, בהן יעניק ראש להק הציוד של החיל פרסים לחיילים שיגישו הצעות ייעול בתחום ההגנה על הסביבה, וכן בגין ביצוע למופת של אדם או צוות בנושא.