 צילום: חגי הירשפלד
|
תשעה מכל עשרה גברים בני העדה האתיופית מתגייסים לשירות בצה"ל -כך עולה מנתוני ענף העלייה וההשתלבות בחיל החינוך והנוער, שהוצגו בדיון מיוחד שנערך באחרונה בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת. אחוז זה נחשב לגבוה במיוחד בהשוואה לשיעורי הגיוס בכלל האוכלוסייה, העומדים על כ-47 אחוז.
מהנתונים עולה עוד כי 03 אחוז מבין האתיופים המוגדרים כבעלי פוטנציאל לשירות קרבי - אכן משרתים בתפקידי לחימה. בנוסף, ארבעה אחוזים מקרב בני העדה יוצאים לקצונה, לעומת שני אחוזים בלבד מבין יתר אוכלוסיית העולים. "אנחנו שומעים חדשות לבקרים על הבעיות שעמן מתמודדת הקהילה האתיופית, ומתקשים למצוא להן פתרון", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ פרופ' מיכאל נודלמן. "ישנם קשיים בערים מסוימות, בחלק מבתי-הספר ומגני הילדים, אבל בהחלט משמח לשמוע שדווקא בצה"ל המצב טוב במיוחד".
במסגרת העיסוק בסוגיה במהלך הדיון בוועדה, שוחחו על הנושא קצינים בני העדה האתיופית עם בני נוער אתיופים העומדים לפני גיוס. "הקצינים מהווים את עמוד השדרה של חברי הקהילה, והם מוכיחים כי מי שרוצה ומציב לעצמו מטרות, יכול להשיגן", הוסיף ח"כ נודלמן.
"הפרסומים בתקשורת, לפיהם אחד מכל שישה אסירים צבאיים הוא חייל יוצא אתיופיה, מקבעים סטיגמה חברתית ומטילים דופי באוכלוסייה שלמה", אמרה חברת הוועדה, ח"כ קולט אביטל, שיזמה את קיום הדיון המיוחד. "בפועל, הוצגו בפנינו נתונים שונים בתכלית, המעידים על מוטיבציה גבוהה לגיוס ולהתנדבות לשירות קרבי".
לדברי מ"מ רע"ן העלייה וההשתלבות, רס"ן רינת אדלר, צה"ל, בשיתוף מספר משרדי ממשלה, עוסק בגיבוש תוכנית רב-שנתית לחיזוק השתלבותם של בני העדה האתיופית בצבא, ולשיפור קליטתם בחברה הישראלית.