 צילום ארכיון: ניר אריאלי
|
האם צפויים אימונים וגיבושים הנערכים בבקעה להתבטל ולהתקיים באזורים חמים פחות? מהלך זה נבדק בימים אלו בחיל הרפואה, בשל עומסי החום הכבדים ותנאי מזג האוויר הקשים השוררים באזור הבקעה במשך מרבית ימות השנה. בחינת הצעד נעשית במסגרת עבודת מטה מיוחדת של החיל, כחלק ממגמה כוללת בצה"ל להגבלת הפעילות במוקדים חמים. בחיל מקווים כי היוזמה תביא לצמצום מקרי ההתייבשות בקרב חיילים ומלש"בים, ואף תסייע במניעת פגיעות חום שונות.
בענף הפיזיולוגיה במפקדת קצין הרפואה הראשי שוקדים על פיתוח שיטה חדשה לאיתור מוקדם של בני נוער הרגישים במיוחד לעומסי החום, במהלך המיונים לסיירות וליחידות העלית. במסגרת התוכנית, יונחה הצוות הממיין לבחון את התנהגות המלש"בים בזמן הפעילויות והאימונים. סגל המפקדים יתבקש לחוות את דעתו על מצבם הרפואי של המיועדים לגיוס, במטרה לחזות את תפקודם הצפוי במצב לחימה.
"המפקדים יוכלו לשים לב, למשל, האם בני הנוער רצים באלכסון במקום בקו ישר, ועד כמה הם מתקשים בביצוע התרגילים השונים. הצוות ינסה לזהות נקודות תורפה בעלות השלכה רפואית, שעלולות לצוץ בשל רגישות לחום", הסביר רע"ן הפיזיולוגיה, סא"ל ד"ר דני מורן. "במקרים שבהם יתגלו בעיות חמורות, ברמה שהן עלולות לסכן את בריאות המלש"בים, תופסק פעילותם באופן מוחלט".
מהלך זה גובש לאחר שנתוני הענף הצביעו על כך שחמישית מהנפגעים ממכות חום במהלך השנה החולפת, סבלו מרגישות מולדת לכך. לדברי סא"ל מורן, הוספת אמצעי הבקרה תמנע הסתרה או אי-דיווח של בעיות רפואיות בגלל הרצון להתקבל ליחידות נחשקות, היות שהמידע הרפואי יאומת בהתאם לתפקודם של המלש"בים בעת הגיבוש. "אנחנו רוצים שהחיילים שישרתו בסיירות יהיו בכושר טוב. לצד זאת נוודא כי מצבם הבריאותי יאפשר להם לתפקד כראוי בזמן אמת", הדגיש סא"ל ד"ר מורן.
בתוך כך, שוקלים בחיל הרפואה להימנע מגיוסם למערך השדה של מלש"בים שיאובחנו כבעלי רגישות כרונית לטמפרטורות גבוהות.