 צילום ארכיון: ניר אריאלי
|
בית-המשפט המחוזי בנצרת דחה את בקשתם של שלושת מחבלי ארגון חיזבאללה שדרשו הכרה מצד ישראל כשבויי מלחמה. נגד השלושה, אזרחי לבנון ופעילים בארגון הגרילה השיעי, הוגשו במהלך 2006 כתבי אישום בגין שורת עבירות, על-פי הפקודה למניעת טרור.
המחבלים נאשמים כי השתתפו באימונים של חיזבאללה בלבנון ובאיראן, ירו טילי נ"ט על מטרות צה"ל בעת מלחמת לבנון השנייה ובכך ניסו לרצוח חיילים ישראלים, וביצעו עבירות נשק שונות. לאחד מהשלושה אף מיוחסת שותפות באירוע חטיפת החיילים אהוד גולדווסר ואלדד רגב ב-12 ביולי 2006.
במסגרת הדיון שנערך בבקשה להחזקתם של הנאשמים במעצר עד תום ההליכים נגדם, טענו השלושה כי הם זכאים למעמד של שבויי מלחמה, בהתאם לאמנת ז'נבה מ-1949, העוסקת בשבויי מלחמה, ועליה חתומה גם מדינת ישראל.
בית-המשפט דחה את טענות הנאשמים, בהתבסס על הסעיף באמנה הקובע כי שבויי מלחמה הם חברי כוחות חמושים של בעל סכסוך, וכן מוגדרים כאנשי מיליציה או חיל מתנדבים המהווים חלק מהכוחות המזוינים, ונפלו בידי האויב. "הארגונים אליהם השתייכו העצורים הלבנונים הם ארגוני טרור, הפועלים בניגוד לדיני המלחמה ולמנהגיה. כך למשל, הם פוגעים במתכוון באזרחים ויורים מתוך אוכלוסייה אזרחית, המשמשת להם מגן", קבע בית-המשפט בפסיקתו. "כל אלו הן פעולות הנוגדות את המשפט הבין-לאומי. אכן, עמדתה העקבית של ישראל במשך כל השנים הייתה שלא לראות בארגונים השונים, כמו חיזבאללה, כאלו שהאמנה חלה עליהם. לא מצאנו עילה להתערב בעמדה זו".
שלושת השופטים המחוזיים קבעו עוד כי הארגון עושה שימוש בזירה הלבנונית לצורך "משחק כפול" - חרף העובדה שהוא נוטל חלק פעיל במסגרות הממשל השונות, ממשיך חיזבאללה לקיים עצמו באופן עצמאי וכארגון טרור, וזאת מבלי ליידע בכך את גורמי השלטון בלבנון.