 צילום: ברית שליט
|
חיל הרפואה שוקל בימים אלו לרכוש מערכת חיישנים מיוחדת, המסוגלת למדוד בזמן אמת את מצבו הגופני של הלוחם, ולהעריך את כשירותו לפעילות מאומצת. הפיתוח החדשני יאפשר גם לאבחן לראשונה את מצבם הרפואי של החיילים טרם יציאתם לאימון או לפריסה בשטח.
המערכת, שנמצאת בשלבי מחקר וניסוי, מבוססת על חיישנים המוצמדים לגופו של החייל ומנטרים את מאזן הנוזלים שלו וערנותו, וכן אוספים מידע פיזיולוגי אחר. "הפיתוח יאפשר לדרג את כשירות הלוחמים, ויסייע למפקד לקבוע מי ייצא לשטח ומי זקוק לאימונים נוספים", הסביר רע"ן הפיזיולוגיה במפקדת קצין הרפואה הראשי, סא"ל ד"ר דני מורן. האבחון המקדים יעזור גם לרופאים ביחידות השדה להעניק ללוחמים את הטיפול המתאים באופן מידי, או לחלופין לבנות בעבורם תוכנית אימונים אישית לטווח ארוך, שתגביר את כשירותם ואת יכולתם לבצע מארבים או פעילויות מבצעיות אחרות.
בתוך כך, בוחן החיל שימוש בבדיקות דם לאיתור שברי מאמץ בקרב מועמדים לשירות ביטחון, מהלך שצפוי לשפר את תהליך המיון הרפואי. חיל הרפואה וגורמי רפואה בצבא ארצות הברית עתידים לערוך בשנה הקרובה מחקר בנושא, שממצאיו יסייעו בהחלטה על יישום התוכנית - ככל הנראה רק בעוד מספר שנים.
במסגרת היוזמה, ישמשו בדיקות הדם של מלש"בים המיועדים לשירות לחימה, שייערכו ביום הגיוס, גם לצורך איתור התפתחות של שברי מאמץ והופעתם האפשרית במהלך השירות הצבאי. תוצאות האבחון ישפיעו על שיבוץ המתגייס, כך שמלש"ב הסובל משברי מאמץ חמורים לא ישובץ לשירות קרבי, על מנת שלא להחריף את פציעתו.
לצד זאת, במקרים של פגיעות קלות יחסית, יתאפשר גיוס למערך הלוחם, תוך התאמה אישית של סרגל מאמצים ומעקב אחר המצב הבריאותי. "בניגוד לדעה הרווחת, העצם אינה דוממת. מתרחשים בה תהליכים ביו-כימיים של בנייה ופירוק", ציין סא"ל ד"ר מורן. "התגובות האלו מתנקזות לדם, ומאפשרות אבחון מראש של חומרת שברי המאמץ", הוסיף.