 צילום: ענת ברקאי
|
האם חלק מהחיילים המשרתים במגדל "הכנרית" של מטה חיל האוויר בקריה עלולים לסבול מ"תסמונת הבניין החולה"? מחקר שנערך באחרונה בחיל הכחול בוחן את הסוגיה הזו בדיוק, וגם מציע דרכים להתמודד עמה.
מנתוני המחקר, אותו הובילו ענף הבריאות התעסוקתית וענף הפסיכולוגיה במערך הרפואה של החיל, עולה כי שהות ממושכת במבנה סגור ונטול חלונות, בו פועלות מערכות אוורור מרכזיות, עלולה להוביל להידרדרות במצב הפיזיולוגי והפסיכולוגי, ולגרום לעייפות, לכאבי ראש, לגירוי בעיניים, להרגשת מחנק וכן לגרום לקשיים בריכוז, לחולשה, לתחושת מרירות ולאי-שקט.
"המעבר של מטה החיל לתוך מבנים סגורים חושף את החיילים המשרתים במשרדיו גם לריכוז גבוה יחסית של חיידקים ופטריות, שמעודד התפרצות סימני תחלואה ואי-נוחות", ציינה רמ"ד הבריאות התעסוקתית בחיל האוויר, רס"ן מיכל זילברברג. "הגורמים לכל אלו הם, לרוב, ליקויים בתשתיות הפנימיות והחיצוניות של המבנה".
למאות החיילים שהשתתפו במחקר חולקו מספר טפסים שהציגו שאלות, בין היתר, בנוגע לגירויי לחץ במקום העבודה, למספר הקומה בה הם משרתים, לקרבתם לחלון וכן לשינויים שחלו במצבם הגופני במהלך השירות.
כל הנבדקים התלוננו על הרעה מסוימת במצב בריאותם החל מהרגע בו עלו על מדים. בקרב רבע מהנשאלים אף זוהו התסמינים שעליהם דיווחו - כבעלי זיקה ישירה לתנאי השירות שלהם. אחת ממסקנות הסקר, אגב, קבעה כי חיילים שהתגייסו מוקדם יותר מחבריהם, מושפעים מ"תסמונת הבניין החולה" במידה רבה יותר מאנשי קבע, ששירותם בצה"ל ארוך משמעותית.
"העברנו את ממצאי המחקר ואת חוות הדעת הרפואיות לאחראים על 'הכנרית', כדי להבטיח שהתשתית במגדל, הנמצא כעת בתהליכי בנייה, תהיה מותאמת לצורכי החיילים", הדגישה רס"ן זילברברג. בעקבות מסקנות המחקר, המליץ מערך הרפואה החילי לתלות תמונות נוף ברחבי "הכנרית", להגדיל את מספר ההפסקות להן זכאים המשרתים בבניין ולהאריכן.