 צילום ארכיון: עמוס חלפון
|
אנרגיה סולרית תספק חלק מתצרוכת החשמל של בסיסי צה"ל שיוקמו בשנים הקרובות - כך עולה מיוזמה חדשה הנבחנת בימים אלו באגף הלוגיסטיקה, הרפואה והמרכזים (אלר"ם), וממתינה לאישור רמ"ט האגף, תא"ל שחר קדשאי.
על-פי התוכנית, יוצבו משטחים סולריים מיוחדים על גגות בניינים ומתקנים שונים, ואנרגיית השמש תסייע בחימום מים ובהפעלת תאורה. לדברי יוזמי הפרויקט, גלומה במהלך התייעלות ניכרת בהיקפי צריכת החשמל ובעלויות התחזוקה השוטפת של הבסיסים. על-פי ההערכה, צה"ל משלם כחצי מיליארד שקל מדי שנה בגין צריכת חשמל ביחידותיו.
"אנו צופים התייעלות גם בתחום איכות הסביבה", ציין ראש מינהלת הבטיחות ואיכות הסביבה באלר"ם, סא"ל משה שבת. "אם תיושם התוכנית, נוכל למנוע מפגעים סביבתיים עתידיים, שעלולים להסב נזק ולגרור הוצאות כספיות נוספות". לדברי סא"ל שבת, צפויה היוזמה לקבל חיזוק משמעותי בשטח עם מעברם של בסיסי צה"ל לנגב, נוכח האקלים המדברי השורר באזור. "בדרום הארץ ישנן שעות שמש רבות, ולכן, עם העתקת המחנות למיקומם החדש, תועצם היעילות של המהלך".
הצבתם העתידית של המשטחים הסולריים מהווה חלק ממגמה שהתחזקה בשנים האחרונות בצה"ל, הכוללת בנייה "ירוקה", שימור אנרגיה סביבתית וניצול משאבים יעיל יותר. כך למשל, במסגרת ההיערכות להקמת בסיסים חדשים, מתוכננת בנייה נרחבת יותר של חלונות, במטרה להשתמש בתאורה טבעית במקום במנורות, ונבדק שיעור ההצללה במשרדים, כדי להפחית את השימוש במזגן וכך לחסוך בחשמל.
בשנים האחרונות נערכים בישראל מחקרים נוספים על אודות ההתבססות על אנרגיה סולרית בתעשיות החשמל, הכימיה ובתחומים נוספים, אולם טרם יושם ניצול משמעותי של משאב זה.