 פלאש 90, "מעריב"
|
תלונה על הטרדה מינית במסגרת צבאית תדווח מעתה לפרקליט היחידה ולמטה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים (יוהל"ן), או למשטרה הצבאית החוקרת - כך קובע תיקון חדש שהוכנס בשבוע שעבר לפקודת המטכ"ל העוסקת בהטרדות מיניות בצה"ל.
משמעות השינוי הנה ביטול של תהליך הבירור ברמה היחידתית, המתבצע על-ידי מפקד היחידה ושני החיילים המעורבים במקרה. על-פי הנוהל החדש, תועבר התלונה לטיפולם של אחד משני ערוצים אפשריים בלבד: מצ"ח, שתפתח בחקירה, או פרקליט היחידה ונציגי היוהל"ן, שיבחנו את פרטי המקרה.
התיקון החדש הוא פועל יוצא של המלצת מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, לשינוי הנוהל שהונהג עד כה. בעלי תפקידים שהוגדרו ככתובת לפניות העוסקות בהטרדה מינית, יידרשו לדווח על כל תלונה המובאת לידיעתם לראש הענף הרלוונטי ביוהל"ן, למפקד היחידה ולפרקליט, וכן יעבירו דוח חודשי מסכם שיפרט את כלל הקובלנות שהוגשו ביחידתם בנושא.
במקרה בו יבקש חייל כי פרטיו האישיים לא יועברו לגורמים הרלוונטיים - הדיווח יכלול תיאור של נסיבות האירוע בלבד ולא יחשוף מידע פרטי, דוגמת שם המתלונן או היחידה בה הוא משרת. "עד כה נוצר מצב שבו פרקליט היחידה וגורמים ביוהל"ן לא היו מודעים למקרים של הטרדות מיניות, אלא אם כן הם טופלו באמצעות חקירה במצ"ח", העיד סגן הפרקליט הצבאי הראשי, אל"ם דני עפרוני. "חייל שהיה חשוד בעבירה כזו יכול היה להמשיך את שירותו הצבאי, מבלי שהגורמים המשפטיים בצבא יידעו על החשדות נגדו", הוסיף.
פקודת המטכ"ל המתוקנת מנחה גם את המפקדים ואת קציני הפרט היחידתיים לפעול להטמעת הנוהל החדש בקרב החיילים, ומטילה עליהם את האחריות לטיפול במקרים של פגיעה על רקע מיני, להבטחת יישומן של ההוראות בתחום, ולדיווח על כל תלונה המוגשת להם. בנוסף, מבהירה הפקודה את זכויות החייל שהוטרד מינית, וקובעת כי הוא זכאי לטיפול, לליווי ולהדרכה על-ידי גורמי צבא ומקצוע, ורשאי גם לפנות ישירות לבית-חולים או למרכז סיוע אזרחי לצורך קבלת טיפול ראשוני, רפואי או נפשי.