 צילום ארכיון: יעל יקירביץ
|
שירותן של לוחמות בצה"ל יקוצר בארבעה חודשים - ל-32 חודשים, במקום שלוש שנים, כנהוג כיום. מהלך זה נבחן בימים אלו במסגרת עבודת מטה של אגף משאבי האנוש, בהתאם להמלצות הוועדה שעסקה בנושא, בראשה עמד ראש אכ"א לשעבר, האלוף (מיל') יהודה (יודק'ה) שגב.
במקביל, החל מחודש יולי 2008 ישתתפו כל החיילות המיועדות למקצועות הלחימה במכינה לשירות הקרבי - מיד לאחר גיוסן ולפני פרק הטירונות. הבנות יעברו חודשיים של הכשרה פיזית ומנטלית, שייעודה לסייע להן להשתלב בצורה מיטבית במערך הלחימה. תקופת המכינה תוביל, למעשה, לקיצור משך שירותן בפועל של החיילות כלוחמות - לשנתיים וחצי בלבד.
מטרת המהלכים היא לעודד מלש"ביות להתנדב לתפקידי לחימה, ובכך להעלות את מספר הלוחמות המשרתות בצבא, ששיעורן כיום עומד על אחוז אחד בלבד מבין כל המתגייסות. גורמים באמ"ש הסבירו השבוע כי היעד אליו הם שואפים הוא עלייה הדרגתית של פי שניים עד חמישה במספרן של החיילות הקרביות.
עם הגשת ההמלצות הסופיות של ועדת שגב, בתוך כשלושה חודשים, מעריכים באמ"ש כי נושא קיצור משך השירות יובא בפני הכנסת, במטרה להכניס תיקון בסעיף הרלוונטי בחוק שירות ביטחון. כיום קובע החוק כי דין גבר כדין אישה בתפקידי התנדבות בצה"ל - כלומר שמשך השירות במקצועות אלו עומד על 36 חודשים. בנות המוכרות כלוחמות משרתות כיום, בין השאר, במערך הנ"מ, בחיל התותחנים, בגדוד הקרקל, במג"ב, בתחום הלוחמה האלקטרונית, בחלק מהתפקידים בחיל מודיעין השדה ובמערך האב"ך.
במסגרת עבודת מטה שמוביל ראש מחלקת התכנון ומינהל כוח האדם באמ"ש, אל"ם ציקי סלע, נערך תהליך מעמיק בו ניסו להבין באגף מהי הסיבה להיענות הנמוכה של בנות לתפקידי לחימה התנדבותיים. אחת המסקנות העלתה כי המלש"ביות אינן מוכנות דיין לשירות קרבי, ולנוכח זאת התעורר הצורך בהקמת המכינה, שההכשרה בה תתקיים במסגרת שירות החובה.
התכנים שיועברו במכינה הראשונה מסוגה, שתפעל ככל הנראה באחד מבסיסי זרוע היבשה, נבחנים כעת גם במטה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. באמ"ש ציינו כי ההשתתפות במכינה עשויה לצמצם את הפערים בכושר הגופני בין החיילות לחיילים, וכי עתידים להיערך במסגרתה מיונים למקצועות הלחימה השונים.