צילום ארכיון: שי סקיף
|
גדר חשמלית הותקנה לאורך חלקים בקו הגבול עם לבנון, במטרה למנוע נגיעות של בעלי חיים בגדר האינדיקטיבית. המהלך בוצע באזורים בהם נרשם מספר רב של התרעות שווא שאותן יצרו החיות.
התוספת החשמלית מורכבת מחוט תיל המחובר לספק כוח, שיעביר זרם קל לכל חיה שתיגע בגדר. "ישנם אזורים מסוימים לאורך הגבול שבהם החיות מקפיצות את הסיורים לעתים קרובות", סיפר קצין החימוש של אוגדה 91, סא"ל עופר אזרד. "אנחנו מאמינים כי אחרי שחזירי הבר, או כל חיה אחרת שמסתובבת פה בשטח, יקבלו מכת חשמל פעם אחת - הם לא יחזרו לסיבוב שני".
הגדר החשמלית, הנחשבת במקומות רבים בעולם לאמצעי הרתעה יעיל נגד בעלי חיים, הוצבה לפני כחודשיים בצמוד לגדר הקיימת - ולאורך 50 קילומטר בגבול - בתום ארבעה חודשים של עבודות. פרט לפריסת הגדר המחשמלת, ממשיכים בחמ"לים הצפוניים לעמול על שיפור המענה לקריאות. בכל חמ"ל הותקן סמן מהבהב, שיתריע בצורה בולטת יותר על נגיעות בגדר, ויוכל למשוך את תשומת לבו המידית של החייל התורן לפעילות המתרחשת בזמן אמת סביב גדר הגבול.
בניית הגדר החשמלית, התקנת ערכות ההתרעה ואיחוי מתווה הגדר האינדיקטיבית, שנהרסה בעקבות מעבר כוחות צה"ל במלחמת לבנון השנייה ופגיעות של פצצות מרגמה בה - לכל המשימות האלו הוקצו כ-100 מיליון שקל. "צריך להבין שהגדר איננה מכשול פיזי וניתן לעבור דרכה, כפי שכבר קרה בעבר", הסביר סא"ל אזרד. "בנוסף, קיים סיכון שכוחות האויב יחליטו לנסות לעבור מתחת לקרקע. כדי לחזק את יעילותה של הגדר ואת עמידותה, אנחנו עורכים כל העת סיורים לאורכה, ובוחנים פתרונות למקרה של חפירת מנהרות", הוסיף.