
|
בג"ץ דחה החודש עתירה של התאחדות כתבי החוץ בישראל, המבקשת לאפשר לעיתונאים ישראלים בעלי אזרחות זרה להיכנס לרצועת עזה. בפסיקתו קבע בג"ץ כי כתבי חוץ, ובכללם עיתונאים שמועסקים ברשתות תקשורת זרות, יורשו לשהות בשטחי הרצועה רק בתיאום עם כוחות הביטחון הישראליים ובאישורם, בהתאם להערכת המצב שלהם.
ההחלטה האוסרת על עיתונאים ישראלים להיכנס לרצועה התקבלה עוד בקיץ 2005, עם תום תקופת הממשל הצבאי ברצועת עזה, לאחר פינוי היישובים הישראליים ונסיגת כוחות צה"ל מהאזור במסגרת ההתנתקות. מפקד פיקוד הדרום חתם אז על צו הקובע כי אזרחותם הכפולה של העיתונאים אינה מבטלת את הסכנה הנשקפת לחייהם בשהותם ברצועה, או את אחריות הצבא להבטחת ביטחונם, מתוקף היותם אזרחים ישראלים.
"מפקד הפיקוד הבהיר את הרגישות הביטחונית שמעורבת בשהות של גורמים ישראלים בעזה ואת האיומים הנשקפים לחייהם של הכתבים שיעשו זאת", אמר היועץ המשפטי של פיקוד הדרום, רס"ן אבי כלו. "לכן, כניסת העיתונאים תותר רק בהתאם לשיקולים מבצעיים".
במסגרת חוק ההתנתקות נקבע כי החל מיום הפינוי לא ייכנס ישראלי, תושב קבע, או תושב ארעי לרצועת עזה, אלא בהיתר מפקד פיקוד הדרום ובהתאם לתנאים שיציב. "לרוב, אישור הכניסה כרוך בשיקולים ביטחוניים", הבהיר רס"ן כלו. חוק זה, אגב, לא חל על מי שמשרת בכוחות הביטחון, מאחר שכניסתו לשטח נעשית לצורך מילוי תפקידו.
עם העברת החוק, התחייב צה"ל בפני בג"ץ כי יאפשר כניסה לרצועה במקרים חריגים, דוגמת איחוד משפחות, אולם מאז חודש יוני אשתקד, אז השתלט בכוח ארגון חמאס על מוסדות הרשות הפלסטינית בעזה, הוחמרה מדיניות הצבא בנושא.