 צילום:ברית שליט
|
היחידות אגוז, מגלן, לוט"ר וגדוד ההנדסה להב יחלו לעשות שימוש ברובוטים מתקדמים בעת פעילות מבצעית. עד כה נעזרה באמצעים אלו למשימותיה רק יחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם), שלוחמיה ידריכו את חיילי היחידות לשימוש נכון ברובוטים, במסגרת קורס מיוחד שיימשך כחודש.
הרובוטים שיעשו את דרכם ליחידות הם "סוטל" ו"איירובוט", שמשקלם 35 ו-23 קילוגרם (בהתאמה). יעילותם של האמצעים המיוחדים כבר נבדקה בצורה נרחבת במהלך ביצוע פעילויות מגוונות ברצועת עזה וביהודה ושומרון. המכשירים צפויים לשמש לסריקת מבנים חשודים באופן מהיר, ובמידת הצורך אף מסוגלים לעלות עצמאית את מדרגות הבית החשוד. לאחר שהייתם בשטח, מעבירים הרובוטים ללוחמים את המידע שאספו, לצורך המשך ביצוע המשימה. הכלים, אותם יצטרכו הלוחמים לשאת על גבם, יוכלו גם לספק צילומי וידאו מתוך האתר המבוקש לטובת הכוחות שנותרו מאחור, וכך יסייעו להימנע מכניסה רגלית או ממונעת שלא לצורך.
"עם כל הרצון והקדמה הטכנולוגית, למדנו כי אם אין היכרות עם הכלים המיוחדים, המשימה המבצעית הופכת לקשה ומסובכת יותר", הסביר מפקד פלגת התורה והפיתוח, המחקר הטכני, הרובוטיקה והאמצעים הייעודיים ביהל"ם, רס"ן אורון כהן. "לצד הנתונים האדירים שהוא מספק, הרובוט יכול גם לעורר בעיות ואפילו עלול לחשוף את הכוח, או להיתקע באמצע הסריקה".
לוחמי יהל"ם, שמשתמשים באמצעים הנשלטים מרחוק החל משנות ה-90, היו היחידים שהפעילו את הרובוטים בעת פעילות קרקעית. החדרת הרובוטים ליתר היחידות, ציינו גורמים ביחידה, מהווה "שליחות אישית" של יהל"ם, משום שהמכשירים הוכחו לא פעם כמצילי חיים. בתהליך קליטתם ליחידות השונות מעורבת גם החטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה, שנערכת לנושא בהיבטי האחזקה והתפעול, ומנסה למצוא פתרונות מהירים לטיפול בתקלות עתידיות על-ידי יחידות החימוש המרחביות.
במקביל למהלך זה, מתוכננת הרחבה עתידית של קורס ההסמכה לשימוש ברובוטים, והעברתו לבסיס הדרכה מתאים, דוגמת אלו של חיל ההנדסה הקרבית, של חיל הרגלים, או של בית-הספר לקליעה, לצליפה וללוחמה בטרור.