|
יפן:
ראש הממשלה מציע: שיגור כוחות מעבר לים - לראשונה זה 60 שנה
האם תוכל יפן לשלוח כוחות מזוינים למשימות מעבר לים, לראשונה אחרי למעלה מ-60 שנה? את המהלך הזה מעוניין לקדם ראש ממשלת יפן, יאסו-או פוקודה, שהודיע לפני כשבועיים על כוונתו לשנות את חוקת המדינה, עם פתיחת המושב של בית-הנבחרים היפני. "יצירת קהילה בין-לאומית יציבה ושומרת שלום תוכל רק לתרום לרווחת יפן ותושביה, ועל כן היא חייבת לעשות כל שיידרש על מנת שזה ייצא לפועל", אמר פוקודה בנאומו בפרלמנט.
מאז מלחמת העולם השנייה נאסר על צבא יפן להשתתף בפעולות צבאיות מחוץ לגבולותיה, מתוקף סעיף 9 בחוקתה. עם זאת, לאורך השנים נטלה המדינה חלק במבצעים הומניטריים בין-לאומיים ואף פעלה ככוח שלום במקומות שונים בעולם, תחת חסות האו"ם. ב-1992, למשל, שיגרה יפן חיילים לקמבודיה כמשגיחים על הבחירות החופשיות הראשונות שנערכו במדינה, ולפני כמעט שלוש שנים פעלו כוחות הצי במסגרת מבצעי חילוץ ואספקת ציוד לנפגעי אסון הצונאמי בדרום מזרח אסיה.
יפן מעורבת כיום במלחמות המתנהלות באפגניסטן ובעיראק, אולם היא מגבילה את משימותיה לסיוע לאזרחי המדינות האלו בלבד, כחלק משותפותה בקואליציה עם ארצות הברית. מאמצי יפן מתרכזים לרוב באזורים שקטים יחסית ומתבטאים בעיקר במתן סיוע כלכלי ובשיגור מומחים מקומיים למבצעים שונים בעלי אופי אזרחי.
בשנים האחרונות הביעו גורמים במדינה שאיפה לשינוי המדיניות הישנה, בטענה כי שליחת הכוחות לעיראק - צעד שעורר בזמנו מחלוקת פנימית רבה - כבר מהווה מפנה בדרך. תפיסה זו זוכה לתמיכה, בין היתר בזכות ההתעוררות הלאומנית במדינה והתחזקות המודעות לאיום הטרור הפונדמנטליסטי ברחבי העולם.
עיתון הטיימס היפני דיווח עוד כי פוקודה, שהחל לכהן כראש ממשלה לפני כארבעה חודשים, מעוניין להעביר חוק שיסדיר את העלייה במסי הרכב והדלק. צעד זה נועד לממן את עבודות התחזוקה של הכבישים, המבוצעות בכל רחבי המדינה. החלטה עקרונית על הגדלת המסים התקבלה עוד בשנות ה-70, אולם מעולם לא עוגנה בחוק.
ארצות הברית:
נפרדים מפריטי הלבוש הוותיקים
צבא ארצות הברית מתכנן להוציא משימוש חלק מפריטי הלבוש הנמצאים כיום ברשות כוחותיו. מפקדי יחידות בכל רחבי העולם התבשרו באחרונה על החידוש בהודעה שהופצה להם.
על-פי המדיניות החדשה, חיילים לא יורשו עוד לנוע כשהם לבושים במדי העבודה המנומרים שלהם, או במדי ה-ב' המיועדים לסביבה מדברית.
בנוסף לכך, נאסר השימוש בשמונה פריטי לבוש אחרים, בהם חולצות טריקו חומות, נעלי צבא שחורות מעור וכובעים בצבעי הסוואה. ההנחיות העדכניות ייושמו החל מחודש אפריל הקרוב, ויחולו על כל החיילים בשירות סדיר, על אנשי המשמר הלאומי ועל כוחות המילואים של הצבא.
המהלך החל להתגלגל עוד ב-2004, עם ייצור דגם חדש של מדי עבודה, כתחליף לשני הסוגים שהוכרזו כעת כלא תקניים. המדים המחודשים מצויים כבר כיום ברשות מרבית החיילים. עם זאת, רבים מהם התלוננו כי הדגם שסופק להם אינו עמיד בתנאי השטח, לאחר שהשתמשו במדים הראשונים לראשונה בשדה הקרב.
בימים אלו ממש שוקד צבא ארצות הברית על תיקון מיליון זוגות מכנסיים, הנמנים על הדגמים החדשים, כדי למנוע את קריעתם בעת ביצוע פעילות בשטח. צעד זה, שהחל לפני כמעט שנה, דורש לא מעט משאבים. המשימה החדשה גובה מהצבא שלושה עד חמישה מיליון דולר, וצפויה להסתיים רק בעוד שנה וחצי.
אוגנדה:
ארבע נשים בלבד רוצות להתגייס
רק ארבע נשים בכל אוגנדה מוכנות להתגייס לצבא המדינה - כך התברר בעצרת שערך הצבא בשבוע שעבר במחוז מבאררה, כחלק ממבצע גיוס כלל-ארצי. באירוע דומה שהתקיים קודם לכן במחוז גולו במדינה, לא נרשמה נוכחות נשית בכלל. אוכלוסיית אוגנדה מונה כיום 25 מיליון נפש, וייצוג הנשים בפרלמנט מכובד יחסית למדינות מתפתחות אחרות בעולם - אחת מכל ארבעה חברים בבית-הנבחרים היא אישה.
500 צעירים הגיעו לאספה באצטדיון קאקייקה, אולם למעלה ממחציתם לא עמדו בתנאי הסף האקדמיים המאפשרים גיוס. דובר הדיביזיה השנייה של הצבא, לוטננט טבארו קיקונקו, סיפר כי 300 מועמדים נוספים התייצבו למיונים כשברשותם מסמכים מזויפים, ועניינם הועבר לטיפול המשטרה.
הדרישות המינימליות לקבלה לקורס הקצינים מחייבות צעירים בני 18 עד 25 להשלים שש שנות לימוד לפחות, בעוד שיתר המתגייסים, המיועדים לתפקידים כלליים, נדרשים לסיים ארבע שנים בלבד במוסדות החינוך. בנוסף, צריכים המועמדים להיות בעלי כושר גופני טוב, לצלוח את המבדקים הרפואיים ולהציג מכתבי המלצה מגורמים רשמיים. עבר פלילי, אגב, פוסל את הצעירים מהמשך המיונים.
דובר הצבא, קפטן פאדי אנקונדה, ציין כי מבצע הגיוס טרם הגיע לקצו, ומאות בני נוער ממשיכים לפקוד את מרכזי הגיוס ברחבי הארץ. "כל 11 המחוזות שמשתתפים במבצע כבר עברו את המכסות שהוצבו להם".
דרום קוריאה:
משחתות הצי יצוידו בטילי ים-אוויר ארוכי טווח, במטרה להרתיע את המדינה השכנה, צפון קוריאה, שבחנה באחרונה טילים חדשים המסוגלים להגיע עד מערב ארצות הברית. גורם צבאי מסר כי ממשלת דרום קוריאה הגיעה להסכם עם ארצות הברית, שיאפשר למדינה האסייתית לרכוש טילים ארוכי טווח מדגם "אס-אם-6", על מנת לצייד את אוניות הצבא. "כעת תעמוד מערכת הגנה נוספת בפני איום הטילים מצפון קוריאה", ציין הגורם.
עיראק:
ממסמכים של ארגון הטרור הקיצוני אל-קאעידה עולה כי למעלה מ-90 אחוז מהמחבלים המתאבדים, שביצעו פיגועים במדינה מאמצע 2006 ועד אוגוסט אשתקד - לא הגיעו מעיראק. הנתונים הצביעו גם על כך שתשעה מתוך עשרה מחבלים של הארגון חדרו לעיראק מסוריה. המפגע הצעיר של אל-קאעידה היה בן 16, בעוד שגילו של המבוגר ביותר עמד על 54. במהלך 2007 ביצעו מחבלי אל-קאעידה 4,500 תקיפות, שגבו את חייהם של 3,870 איש וגרמו לפציעתם של 18 אלף בני-אדם.