שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  חיילים מתגייסים   >>  עתודה אקדמית
דוא"ל
סיסמא
שכחת סיסמא? כניסה
הרשמה לאתר תאפשר לך
לכתוב בפורומים, לראות מי
מתגייס איתך ועוד!
המדריך למתגייס המדריך למתגייס
צו ראשון
הכנות למיונים
לפני הגיוס
רשימת ציוד
יום הגיוס
טירונות
כושר
מאמרים
מי מתגייס איתי מי מתגייס איתי
בחר/י את תאריך גיוסך


עתודה אקדמית
עתודה אקדמית
צה"ל צריך חנונים
מה זה עתודה אקדמאית?
רוב המתגייסים לצה"ל מגיעים אחרי שסיימו תיכון (במקרה הטוב...). אבל צה"ל זקוק גם לחיילים משכילים יותר, עם תואר אקדמי במקצוע מסוים – למשל, רופאים (כדי לתת לכם גימלים), מהנדסים (כדי להנדס אתכם?) עורכי דין (באמת שלא ברור למה, אבל מסתבר שצריכים אותם...). לשם כך קיים מסלול העתודה האקדמית, שהמשרת בו קרוי עתודאי.
 
בתור עתודאים, הגיוס לשירות סדיר נדחה עד לסיום הלימודים, ככה שבמקום להתגייס לצה"ל ישר אחרי התיכון, ולקרוע את התחת בטירונות, תתגייסו לאוניברסיטה, ותקרעו את התחת בבחינות. הלימודים הם לפי התכנית של האוניברסיטה (או המכללה), ולצבא אין מעורבות. העתודאים הם סטודנטים לכל דבר (מה שאומר שלא תצטרכו להגיע מגולחים ועם מדים לאוניברסיטה...). את שכר הלימוד, אגב, משלם הצבא.

בחופשות הקיץ מהלימודים - תתגייסו לצה"ל, ותעברו טירונות, קורס קצינים (בדרך כלל) ועוד אימונים והכשרות צבאיות. עם סיום הלימודים - מזל טוב! עכשיו תצטרפו באמת לשורות צה"ל, בתור קצינים בשירות חובה.

כל העתודאים, כתנאי להצטרפות למסלול העתודה, צריכים לחתום על שירות קבע של 3 שנים (תלמידי רפואה ורפואת שיניים חותמים רק לשנתיים). נשים מתחייבות, בנוסף לקבע, גם לשירות חובה של 3 שנים. בחישוב מהיר, יוצא שעתודאים מתחייבים לצבא ל- 6 שנים מינימום.
 
מלבד העתודה האקדמית, יש אפשרויות שונות ללמוד במסגרת הצבא - עתודה טכנולוגית, עתודת עולים, תלפיות וחבצלות. 
 
אז למה עתודה?
עתודה אקדמית
רכוש צהל, גם בזמן הלימודים
העתודה מאפשרת לסיים את הלימודים האקדמיים בגיל צעיר, כרצף אחד עם הלימודים בבית הספר התיכון תוך שמירה על רעננות החומר.
צה"ל מעניק ללומדים במסגרת העתודה מענק כספי עד גובה שכר הלימוד השנתי בכל שנת לימודים עפ"י מבנה התואר. גובה המענק ייקבע בכל שנה, ויועבר לחשבון הבנק של העתודאי בתשלומים שווים. בוגרי העתודה משובצים כקצינים בתחום עיסוק צבאי התואם את לימודיהם, ולכן משתחררים עם ניסיון מקצועי בתחום שאותו למדו. בפני בוגרי העתודה ניצבת האפשרות להמשיך ללימודי תואר שני במהלך השירות הצבאי.
 
מסלול המיון
מכיוון שהעתודה משלבת בין הצבא לאקדמיה, תצטרכו לעבור שני סוגי מיונים: מיון צבאי וקבלה למוסד האקדמי. המיונים לעתודה לא חוסמים מיונים למסלולים אחרים. מסלול העתודה הוא התנדבותי לחלוטין וניתן לפרוש ממנו (כמעט) בכל עת.
 
לקראת החודשים נובמבר-דצמבר מקבלים מאותרי העתודה זימון לכנס בו יינתנו הסברים על המסלול ותחומי הלימוד בו. הכנס אינו חלק מתהליך המיון (הנוכחות אינה חובה) והוא נועד להסביר על העתודה.

אם הכנס שכנע אתכם, או שמגן חובה אתם יודעים שהעתודה היא בשבילכם - צריך להירשם (עד פברואר!). הרישום לעתודה האקדמית מיועד רק לתלמידי י"ב, ומתבצע באמצעות מערכת ההרשמה לעתודה. במסגרת הרישום עליכם לציין מה אתם רוצים ללמוד. חשוב לרשום רק דברים שאתם באמת רוצים ללמוד, כי אם אתם מתאימים ותתקבלו לכמה מקצועות, בסופו של דבר תלמדו את מה שצה"ל צריך... אז שימו לב מה אתם רושמים. 

חוץ מטפסי ההרשמה - צריך גם לעשות בחינה פסיכומטרית, גם אם המוסד האקדמי לא דורש זאת. המועד האחרון לבחינה הוא אפריל, אולם מומלץ בחום לעשות אותה כמה שיותר מוקדם, כדי שתוכלו לשפר, אם תצטרכו. 

לאחר שמדור עתודה קיבל את הנתונים שלכם, נערך מיון ראשוני: עם קב"א 52 (ומעלה) ופסיכומטרי 550 ומעלה - אתם ממשיכים הלאה (למקצועות מסויימים נקבע סף פסיכומטרי גבוה יותר). אם עברתם את המיון הזה - תקבלו הודעה לאיזה מקצועות אקדמיים אושרתם, ובאילו מוסדות אקדמיים). כאן מתחיל סוג המיון השני - צריך להתקבל למוסד האקדמי (אוניברסיטה, מכללה), ולעמוד בדרישות הקבלה, שמשתנות משנה לשנה וממקצוע למקצוע. את ערכות ההרשמה לא שולחים למוסד עצמו, אלא למדור עתודה, שמעביר אותן למוסדות האקדמיים.

בחודשים יוני-אוגוסט תזומנו למבחנים אישיותיים-פסיכולוגיים במכון התאמה תעסוקתית אזרחי, מכון קינן-שפי. לקראת סוף ספטמבר, לאחר שהגיעו התשובות מהמוסדות האקדמיים, מתכנסת ועדת קבלה, ומחליטה - ללא נוכחות המועמד. בשלב הזה, אם עמדתם בדרישות הקבלה האקדמיות, אתם כבר מתחרים נגד המועמדים האחרים, לאור הביקוש המוגבל של הצבא. מבין כל המועמדים הצבא בוחר את המתאימים ביותר, לפי הנתונים - והמקצועות שצריכים (צורכי הצבא תמיד מעל הכל...).

טלפונים נוספים של חילות/מגמות אחרות
חיל הרפואה - מדור סגל סדיר. טל': 03-7379521,  ד.צ: 02149
פרקליטות צבאית - בית הספר למשפט צבאי. טל': 03-9574771
מפא"ת "פסגות" - עבור מפא"ת/מח"ר פסגות. טל': 03-6976186
"ברקים" - עבור תכנית "ברקים". טל': 03-7312602,  ד.צ 02470
מסלול משאבי אנוש - מדור איתור. טל': 03-6755469,  ד.צ 03658
מסלול לוגיסטיקה - איתור ומיצוי קצונה. טל': 03-7376776/9868,  ד.צ 02306 המרכז הארצי לבחינות והערכה - מדור פניות הציבור. טל': 02-6759555

 
מגמות הלימוד
לצה"ל רשימת מקצועות המאושרים ללימודים במסגרת העתודה האקדמית, מתוכם ניתן לבחור עד 3 מקצועות. לא ניתן להירשם ליותר מ-4 מוסדות להשכלה גבוהה.
מי שנרשם ללימודי B.Tech במסגרת מכללה יידרש להירשם במקביל גם למוסד אוניברסיטאי המקנה תואר B.Sc (הטכניון, אוניברסיטת ת"א, אוניברסיטת בן גוריון ומכון טכנולוגי לב בירושלים).
אם תבחרו יותר ממגמת לימודים אחת, ויותר ממוסד לימודים אחד – הסיכויים שלכם להתקבל ללימודים במסגרת העתודה האקדמית יגדלו.
 
מקצועות הלימוד המותרים במסגרת העתודה האקדמית :
  • מקצועות הרפואה: רפואה; רפואת-שיניים; רוקחות; רפואת חירום; רפואה וטרינרית; סיעוד; מדעי התזונה.
  • מקצועות ההנדסה: הנדסת חשמל; הנדסת תעשיה וניהול; הנדסת מכונות; הנדסה אווירונוטית; הנדסה אזרחית; הנדסה כימית; הנדסת אלקטרואופטיקה; הנדסה גיאודטית; הנדסת מזון; הנדסת טקסטיל; הנדסת חומרים; ארכיטקטורה; הנדסה חקלאית; הנדסת מחשבים; הנדסת תוכנה; הנדסת מערכות מידע.
  • מדעים מדוייקים: מתמטיקה; פיסיקה; מדעי המחשב; כימיה.
  • מקצועות כלליים: משפטים; כלכלה; סטטיסטיקה; חשבונאות; מזרחנות; פסיכולוגיה; גיאופיסיקה ומדעי האטמוספירה; לוגיסטיקה; משאבי אנוש; סוציולוגיה; ביולוגיה; שפות; יחב"ל; תקשורת; מדעי המדינה.
לא ניתן להירשם לכל מוסד אקדמי, אלא רק לכזה שמאושר על ידי הצבא. 
 
בדיקת ציוני התאמה לקבלה למוסדות 

 
 
הקשר עם הצבא במהלך הלימודים
אז התקבלתם, והחלטתם ללכת על זה. אל תחשבו שהעובדה שאתם סטודנטים תגרום לצבא לשכוח מכם...  עוד לפני תחילת הלימודים, אתם הולכים להתגייס. מועד הגיוס לצה"ל נקבע לפי מועד תחילת הלימודים: מי שמתחיל את לימודיו בסמסטר חורף יגויס בחודשים אוקטובר- נובמבר ליום חיול אחד. מי שמתחיל את לימודיו בסמסטר אביב יגויס בחודשים דצמבר- ינואר ליום חיול ולטירונות. במהלך יום החיול תצטרכו לחתום על התחייבות לשירות קבע בגין שיבוץ לשירות במקצוע: תלמידי רפואה ורפואת שיניים מתחייבים לשירות קבע של שנתיים ותלמידי שאר המגמות מתחייבים לשירות קבע של 3 שנים. מי שלא ישובץ במקצועו לא יחויב בשירות קבע. אבל שימו לב - צה"ל מגדיר "שיבוץ במקצוע" בצורה הרבה יותר רחבה ממה שאתם מגדירים... כמו כן, בנות במסלול העתודה חייבות לשרת בשירות חובה 3 שנים (כמו הבנים).
 
אז אחרי המפגש הקצר עם הצבא - אתם חוזרים למקום בו תעבירו את השנים הקרובות: מוסד הלימוד. צה"ל בעצם דוחה את השירות שלכם - קודם תסיימו את הלימודים, ואחר כך תתגייסו. 

צה"ל ייתן לכם תעודה של  "חוגר בדחיית שירות" - אז לא תוכלו לקבל הנחות של חיילים (אבל כן תקבלו הנחות לסטודנטים!). בתור עתודאים בדחיית שירות יכולים לקרוא לכם - ויקראו לכם - לתעסוקות מבצעיות ולהכשרות במהלך החופשות, על פי צרכי הצבא. אבל זהו - מהרגע שהתחלתם ללמוד, בדרך כלל הצבא לא קורא לכם במהלך הלימודים (אלא בחופשות), ומעדיף שתתרכזו בלימודים.
 
השיבוץ והשירות בצבא
עתודה אקדמית
עתיד הצבא
עם התואר ביד, נחסכת מכם ההתלבטות של שאר הסטודנטים, מה לעשות בחיים. אתם כבר יודעים - אתם חוזרים לצה"ל. אבל לאיזה חיל? באיזה תפקיד? התשובה היא שילוב של מה שלמדתם, מה שאתם רוצים, וביטוי הקסם – "צורכי הצבא".
 
תהליך השיבוץ מתחיל כשנה וחצי לפני החזרה לשירות, במה שנקרא סדרת חילות: תתרשמו מהחילות, ותגיעו לראיונות אצל החילות השונים. אחרי הראיון היחידות מדרגות את המועמדים להגעה אליהן. במקביל, תצטרכו לבחור 3 עדיפויות, לפי סדר ההעדפה.

למשוואה הזאת, מצטרף גורם שלישי ומכריע, שנקרא הקצאות - זאת אומרת, כמה עתודאים הצבא מקצה לכל חיל, בכל מקצוע, ובכל מחזור, בדיוק נמרץ. אחרי שיודעים את כל הנתונים הללו, יושבים ומשבצים את העתודאים. כמובן שיש גם אילוצים שונים ומשונים (כמו ביטחון שדה, פרוייקטים מיוחדים ועוד).
צה"ל לא מתחייב לשבץ אתכם באחת מ-3 העדיפויות שרשמתם, אבל - הרוב המוחלט של העתודאים מקבלים את אחת מ-3 העדיפויות.
 
קיימת אפשרות נוספת – אם מסיבות שונות צה"ל לא משבץ אתכם במקצוע שלמדתם- אז למעשה מתבטלת החתימה שלכם לקבע, ותשרתו שירות סדיר רגיל של 3 שנים, כאילו לא עשיתם עתודה. קיבלתם תואר על חשבון הצבא...
 
לבוגרי העתודה המשובצים במקצוע מובטח שירות כקצינים בצה"ל גם אם לא סיימו קורס קצינים. בוגרי קורס קצינים יקבלו דרגות סגן בתום הקורס. בוגרי עתודה זוכים לשכר מועדף בשירות החובה (שכר עתודאים), ולאישור יציאה לחו"ל החל מתום השנה הראשונה לשירותם בכפוף לאישור מפקד היחידה.
 
תנאים מועדפים לבוגרי מגמות הנדסה ומדעים מדויקים 
בנוסף לתנאים הניתנים לכל העתודאים, זוכים בוגרי הנדסה ומדעים מדויקים בהתחייבות לשיבוץ בהתאם לכישוריהם ולהשכלה שנרכשה, וכן באישור ללימודי תואר שני החל משנת השירות השנייה במהלך שירות החובה, עד 4 שעות על חשבון שעות הפעילות הצבאיות (בכפוף לאישור מפקד היחידה).

תנאים מועדפים לבוגרי מגמות רפואה כללית ורפואת שיניים
בנוסף לתנאים הניתנים לכל העתודאים, יזכו הרופאים בהתחייבות לשיבוץ בהתאם לכישוריהם ולהשכלה שנרכשה, בהשתתפות בהוצאות מימון המעונות החל משנת הלימודים הרביעית (באישור ועדה מיוחדת), בשכר עתודאי במהלך שירות החובה ובמענק חודשי לרופאים המשרתים ביחידות שדה, נוסף על השכר המועדף.

רוצים לדעת עד כמה משתלם לפנות למסלול עתודה אקדמית?
לחצו כאן
                          
שתף    
כתבות נוספות
פלס"ר גולני
המדריך לדתייה - פטור מטעמי דת
טיפים לגיבוש לחטיבת צנחנים (2)
מה ההבדל בין טר"צ לבין קד"צ?
מסלולי מורות חיילות
דרגות, שרוכים, כומתות, תגים ושאר ירקות
12345678910הבא
> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
תגובות
46. שדגדשג
מאת:שד       04/03/2022

45. sdfds
מאת:sdfdsf       04/03/2022

44. אחלה כתבה!
מאת:אביעד חרמון       09/03/2017

43. מדריך העתודאי לגלקסיה
מאת:מדריך העתודאי לגלקסיה        27/10/2016

42. מדריך העתודאי לגלקסיה
מאת:מדריך העתודאי לגלקסיה        27/10/2016

41. איזו התרגשות
מאת:שאול       15/10/2016

40. מיון לעתודה
מאת:אור       01/02/2016

39. לא מתאים לכול אחד אבל חייל שהשתחרר
מאת:אני       23/05/2014

38. התלבטות
מאת:עתודאית לכלכלה       24/10/2013

37. יופי
מאת:haim       02/07/2013

36. עתודה
מאת:עומר       23/04/2013

35. עתודה
מאת:עומר       23/04/2013

34. קורס קצינים בעתודה
מאת:עמית       01/11/2012

33. VQtQbSknpjlPq
מאת:euxyofbunkk       13/12/2011

32. VQtQbSknpjlPq
מאת:euxyofbunkk       13/12/2011

31. http://noatuda.co.il/      ל"ת
מאת:אל תאמינו לתעמולה       27/07/2011

30. noatuda.co.il
מאת:אומרים לא לעתודה!       21/07/2011

29. היכן אפשר לברר מהם התנאים לקבלה לעתודה
מאת:צח       28/11/2010

28. תאריך אחרון לרישום
מאת:יעלל       09/11/2010

27. עד מתי ניתן לעשות פסיכומטרי?
מאת:סיוון       22/09/2010

26. כמה עתודאי בשירות צבאי מקבל לחודש??      ל"ת
מאת:בפוטנציאל       07/03/2010

25. די להתמרמר
מאת:עתודאי       06/03/2010

24. תשובה ל-23
מאת:עע       22/12/2009

23. קב"א
מאת:שלום       10/12/2009

22. תפסיקו
מאת:עתודאית עם תואר ביד       22/11/2009

21. מישהו יכול לענות לי?
מאת:מתלבטת       04/11/2009

20. עצה מעתודאי:
מאת:אבי       23/07/2009

19. אתם חבורה של ממורמרים
מאת:אלכס       20/07/2009

18. אתודה זו מלכודת
מאת:יוסי העתודאי הממורמר       20/07/2009

17. אין שום יתרון במסלול זה
מאת:אותו עתודאי       11/07/2009

16. הכל נכון חוץ מעניין השיבוץ והנסיון
מאת:עתודאי לכלכלה       11/07/2009

15. תנאי קבלה
מאת:רוצה עתודה       18/04/2009

14. עתודה זה אסון והצבא שקרן
מאת:עתודאי ללוגיסטיקה       13/02/2009

13. שאלה דחופה !!!
מאת:ליאת       16/01/2009

12. הפרת הסכם על ידי צה"ל
מאת:דפנה       21/08/2008

11. בזבוז של זמן אדיר, חוסך כסף על לימודים      ל"ת
מאת:רן, חייל משוחרר       15/01/2008

10. הנדסת מכונות
מאת:אבישי       12/07/2007

9. תשובה להאם כדאי להירשם לעתודה
מאת:סאלח       18/05/2007

8. תשובה לאלנה
מאת:סאלח - משווק עתידים במגזר הדרוזי       18/05/2007

7. תשובה לסרחאן
מאת:סאלח       18/05/2007

6. הרשמתי לעתודה
מאת:ח' סרחאן מחורפיש        13/05/2007

5. בירור
מאת:דרוזי מחורפיש       13/05/2007

4. עתודאי לא יוכשר לקצונה ללא קורס קצינים
מאת: אורי       04/05/2007

3. תנאי קבלה לעתודה
מאת:אלנה       01/04/2007

2. עתודת עולים (עתודת ב')
מאת:דוויד       15/03/2007

1. אל תלכו לעתודה! זה אסון!
מאת:עתודאי       06/03/2007

שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.